![]() |
|
|||||||
| Yardımcı Hizmetler Yardımcı hizmetleri sınıfında yer alan memurların bilgi alışverişinde bulunabildikleri platformdur. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) | ||
|
Kıdemli Üye
![]() |
1. Hangi cümledeki virgül kaldırılırsa anlam değişir?
A. Geç kalınca, sizi aramaktan vazgeçti. B. Çocuklar, koşarak gözden kayboldular. C. Bu genç, doktorla görüşmeye gitti. D. Bir varmış, bir yokmuş, 2. Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A. Dağların doruklarında su yerine kar yerdik haziran ayında. B. Dolmuşun içi hamam gibiydi bir de kese atacak biri olsa... C. Dışarı çıkınca havaların serinlemeye başladığını hissediyorsunuz artık. D. Kışlık giysiler dolaplardan yavaş yavaş çıkarılmaya başlandı. 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur? A. Sizinle yakın tarihle ilgili sohbet etmek istiyorduk, bu konuda otorite olarak görüyoruz. B. Hiçbiri onu karşılamamıştı, görmezden gelmişlerdi. C. İzmir'de yaklaşık tam yirmi senedir oturuyorlardı. D. Kaydımın kısa sürede yapılması için çok uğraştım ama bunda başarılı olamadım. 4. “Kültür yayıncılığımız, piyasa olmaktan çıkıp sektörleşme gayretleri içinde. O yüzden meta olan yayımlanıyor. Satabilecek şairler, yayınevi bulmakta zorluk çekmiyorlar. Benim durumum ayrı, ben dik başlı olduğum için cezalandırılıyorum. Benim ayarımda, hatta çok daha aşağılardaki şairlere teklif geliyor. Ama bana Allah'ın bir kulu teklifte bulunmuyor. Benim bundan yakındığım anlaşılmasın. Son yıllarda üç ülkede kitabım yayımlandı. Gerekirse entelektüel göç yaparım, yine de boyun eğmem.” Şairin bu sözlerinden, kendisiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? A. Yayıncılık politikalarından memnun olmadığı B. Tavır ve davranışlarından ödün vermediği C. Kendisine yapılan haksızlıklardan şikâyetçi olmadığı D. Şiirle uğraşmayı her şeyin üstünde tuttuğu 5. “Dil değişimine inananlar, ona yürekten katılanlar; evimizde oturup düzgün uyaklı, Nedim ağzından gazeller yazarak kendimizi ve iki üç bağımlıyı eğlendirmek hevesinde değiliz. Bizim bütün düşüncemiz, derisi katılaşmış eline sapanını tutan, çatlak topuklu, çorapsız ayağıyla Türk topraklarının göbeğine basan yurttaşlarımızın söylediğini anlamak, istediğini yapmak, yapmasını istediğimizi ona kolayca anlatmaktır.” Böyle söyleyen bir yazar için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A. Nedim ağzından gazeller yazmak istemektedir. B. Halkın kendisini kolayca anlamasını istemektedir. C. Dilin değişiminin halkı zor durumda bıraktığını düşünmektedir. D. Halkın üst tabakasına seslenmeyi yeğlemektedir. 6. “Kayıkçı, var gücüyle küreklere asıldı.” cümlesinin yapısına göre çeşidi nedir? A. Basit B. Birleşik C. Sıralı D. Bağlı 7. Hangi cümlenin yüklemi bileşik fiil değildir? A. Dün akşam babamı Antalya’ya yolcu ettik. B. Sinemaya gitmeye karar verdik. C. Allah, çalışan insanları başarılı kılar. D. Her geçen gün olayları bir başka değerlendiriyorum. 8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır? A. Arabayı bu kadar yükleyince, hayvan çekemedi tabi. B. Kardeşim, bu anlattıklarını kimseye yutturamazsın. C. O kendini bizden pek yükseklerde görürdü. D. Tokadı yiyince gözünde şimşekler çaktı. 9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisi “ünsüz değişimi”ne örnek olmaz? A. Hadi seni yemeğe götüreyim? B. Bu havada dağa tırmanmak istiyorum. C. Sabahları balığa çıkarlar. D. Çocuğun ruh sağlığı bozulmuştu. 10. Anıları yazmanın belli bir çağı var mıdır( ) Genellikle yaşlılık dönemi gösterilir bu çağ için ( ) Çünkü yaşlılığın bir belirtisi de kişinin gözlerini geleceğe değil, geçmişe, çevirmiş olmasıdır. Bir yazarın ( )" Gençler umutlarla, yaşlılar anılarla yaşar." sözü de bu görüşü destekler ( ) Bu parçada ayraçlarla ( )belirtilen yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir? A. (?) (…) (!) (.) B. (?) (.) ( (.)C. (!) (.) ( (…)D. (…) (…) ( (.)11. Resmi yazışmalarda başlık en fazla kaç satır olur? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 12. Resmi yazışmalardaki “sayı” ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A. Başlığın son satırından iki aralık aşağıda ve yazı alanının en solunda yer alır. B. Başlığın son satırından iki aralık aşağıda ve yazı alanının en sağında yer alır. C. Başlığın son satırından üç aralık aşağıda ve yazı alanının en solunda yer alır. D. Başlığın son satırından dört aralık aşağıda ve yazı alanının en solunda yer alır. 13. Bir resmi yazının adres bölümünde hangi bilgilere yer verilir? A. Yalnızca kurumun adına yer verilir. B. Kurumun bulunduğu il ve ilçe ismi bulunur. C. Kurumun adı ve telefonu ve web adresi yer alır. D. Kurumun telefon, faks, e-posta, adres ve elektronik ağ sayfasını içeren bilgiler yer alır. 14. Aşağıdakilerden hangisi gizli yazılarda uyulması gereken kurallardandır? A. Çok gizli yazılar çift zarfla gönderilir, yazı iç zarfa konur. B. Çok gizli yazılar tek zarfla gönderilir. C. Çok gizli yazıların ağzı kapatılmaz. D. Çok gizli yazıların zarfın üzerine hiçbir işaret konmaz. 15. Resmi yazışmalarda faks çekilen bir yazının kaç gün içerisinde resmi yazı ile teyidi gerekir? A. 1 B. 2 C. 5 D. 6 16. I-İstiklal Marşı’nın Kabulü II-Amasya Genelgesi’nin yayımlanması III-T.B.M.M’nin açılması IV-Saltanatın kaldırılması V-Mustafa Kemal’e Mareşallik rütbesinin verilmesi Verilen olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir? A. II - I - V – III - IV B. V – I – II – IV – III C. V – III – I – II – IV D. II – III – I – V – IV 17. Sevr Barış Antlaşması’nın taslağı, aşağıdakilerden hangisinde hazırlanmıştır? A. Paris barış Konferansı B. San Remo Konferansı C. Lozan Barış Konferansı D. Yalta Konferansı 18. I- Savaşın galiplerine toprak verilmesi II-Boğazların Osmanlı egemenliğinde olması III-Savaşın galiplerinin tazminat almaması IV-Gizli antlaşmaların kabul edilmemesi V-Uluslara kendi kaderlerini tayin hakkının verilmesi Yukarıdakilerden hangileri Wilson İlkeleri kapsamında yer almıştır? A. I ve II B. II ve IV C. II, III, IV ve V D. III, IV ve V 19. Fes yerine şapka giyilmesine ilişkin kanunun çıkarılmasıyla; I-Devletçilik II-Laiklik III-Cumhuriyetçilik IV-İnkılâpçılık İlkelerinden hangisinin ya da hangilerinin topluma benimsetilmesi amacı güdüldüğü savunulabilir? A. Yalnız I B. Yalnız III C. II- IV D. I – III – IV 20. I-Amasya Genelgesi’nin yayımlanması II-İzmir’in işgal edilmesi III-İstiklal Marşı’nın kabulü IV-Atatürk’ün Samsun’a çıkışı Verilen gelişmelerin kronolojik sıralaması, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A. II – I – IV - III B. II – IV – I - III C. III – I – IV - II D. IV – III – I – II 21. Türk Tarih ve Türk Dil Kurumlarının kurulması, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisiyle ilişkilendirilebilir? A. Milliyetçilik B. Halkçılık C. Devletçilik D. Cumhuriyetçilik 22. Kurtuluş Savaşının amacı, gerekçesi ve yöntemi ilk kez aşağıdakilerden hangisinde belirtilmiştir? A. Erzurum Kongresi B. Amasya Görüşmesi C. Sivas Kongresi D. Amasya Genelgesi 23. Günümüz savaşlarında cephe gerisinin de düşman hedefi haline gelmesi, aşağıdakilerden hangisinin kurulmasını gerektirmiştir? A. Askerlik Şubeleri B. Kuvvet Komutanlıkları C. Millî Savunma Bakanlığı D. Sivil Savunma Teşkilatı 24. I. Menemen olayı II. Çerkez Ethem isyanı III. Şeyh Sait isyanı Yukarıda verilen olaylardan hangisi düzenli ordunun kuruluşuna bir tepki niteliğini taşır? A. I B. II C. III D. I ve III 25. Milli egemenlik, Atatürk ilkelerinden hangileriyle doğrudan ilgilidir? A. Cumhuriyetçilik - Devletçilik B. Halkçılık-İnkılâpçılık C. Milliyetçilik - Lâiklik D. Cumhuriyetçilik - Halkçılık 26. T.C. Anayasasına göre aşağıdakilerden hangisi siyasi hak ve ödevlerdendir? A. Türk vatandaşlığı B. Özel hayatın gizliliği C. Sendika kurma hakkı D. Sosyal güvenlik hakkı 27. Aşağıdakilerden hangisi anayasaya göre Cumhuriyetin niteliklerinden biri değildir? A. İnsan haklarına saygılı devlet B. Demokratik devlet C. Atatürk Milliyetçiliğine bağlı devlet D. Teokratik devlet 28. Aşağıdakilerden hangisi, T.C.Anayasası’nın Genel Esasları bölümünde yer almaz? A. Cumhuriyettin nitelikleri B. Devlettin temel amaç ve görevleri C. Temel Hak ve hürriyetlerin niteliği D. Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü 29. Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanı’nın görevlerinden değildir? A. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni gerektiğinde toplantıya çağırmak B. Başbakanı atamak ve gerektiğinde istifasını kabul etmek C. Meclis Başkanı’nı atamak D. Kanunları yayımlamak 30. Aşağıdakilerden hangisi Anayasa’da “Özel Hayatın Gizliliği ve Korunması” hakları arasında yer almaz? A. Düzeltme ve Cevap Hakkı B. Haberleşme Hürriyeti C. Konut Dokunulmazlığı D. Din ve Vicdan Hürriyeti 31. Aşağıdakilerden hangisi Anayasa’da “Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler” arasında yer almaz? A. Sendikal Faaliyet B. Dernek Kurma Hürriyeti C. Ailenin Korunması D. Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi 32. Aşağıdakilerden hangileri anayasanın değiştirilemez hükümlerinden değildir? A. Başkentin yeri B. Bayrağın şekli C. Devletin bütünlüğü D. Seçim sistemi 33. Dilekçe Hakkı, Anayasamızın hangi bölümünde yer almaktadır? A. Siyasi haklar ve ödevler B. Sosyal ve ekonomik hak ve ödevler C. Kişi hakları ve ödevleri D. Genel esaslar 34. “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” maddesi Anayasa’nın hangi özelliğini yansıtmaktadır? A. Anayasanın bağlayıcılığı B. Egemenlik C. Kanun önünde eşitlik D. Anayasanın üstünlüğü 35. Ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov 2008 yılında Almanya’da hayatını kaybetti. Ünlü yazar ve devlet adamı Aytmatov ardında birçok eser bırakmıştır. Aşağıdaki eserlerden hangisi Aytmatov’a ait bir eser değildir? A. Cemilem B. İlk Öğretmenim C. Toprak Ana D. Cihannüma 36. Aşağıdakilerden hangisi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesinden biri değildir? A. Rusya B. Almanya C. Fransa D. İngiltere 37. IMF, son ekonomi toplantısını aşağıdaki merkezlerin hangisinde yapmıştır? A. Londra B. Newyork C. İstanbul D. Paris 38. Türk tarihinin ilk yazılı eseri aşağıdakilerden hangisidir? A. Orhun Kitabeleri B. Manas Destanı C. Uygur Kitabeleri D. Ergenekon Destanı 39. 2010 Avrupa Kültür Başkenti aşağıdakilerden hangisidir? A. Brüksel B. Paris C. Londra D. İstanbul 40. Aşağıdakilerden hangisi Sakarya Irmağı’nın kollarından birisidir? A. Nilüfer B. Delice C. Devrez D. Kirmir 41. 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na göre bilgi veya belgeye erişim konusunda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. İstenen belgenin onaylı bir kopyası verilir. B. İstenen bilgi ve belgenin görülmesine izin verilir. C. İstenen bilgi ve belgenin aslı verilebilir. D. İstenen bilgi ve belgenin not alınmasına izin verilir. 42. 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na göre Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu üyelerinin görev süresi kaç yıldır? A. 4 B. 3 C. 2 D. 1 43. Türk Vatandaşlarının, Türkiye’de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç kaç gün içinde cevap verilir? A. 30 gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. B. 15 gün içinde cevap verilir. C. Bir hafta içinde cevap verilir. D. 45 gün içinde cevap verilir. 44. Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilen dilekçelerin, Dilekçe Komisyonunda incelemesi ve karara bağlanması kaç gün içinde sonuçlandırılır? A. 15 B. 20 C. 30 D. 60 45. Kaymakamlara kim vekâlet edebilir? A. ilgili Vali Yardımcısı B. Mülki idare Amirliği sınıfından olanlar C. Kaymakam Yardımcıları D. Kaymakamlık Özel Kalem Müdürü 46. 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması ile ilgili kanuna öninceleme sonucunda ilişkin karara karşı, inceleme yapılan memur gün içinde itiraz edebilir? A. 10 B. 15 C. 7 D. 30 47. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’na göre il ve ilçe kurulması, kaldırılması, merkezlerinin belirtilmesi hangi şekilde olur? A. Kanun ile B. Başbakanlığın kararı ile C. İçişleri Bakanlığının tasvibi ile D. İçişleri Bakanlığının kararı ve Cumhurbaşkanının tasdiki ile 48. 4483 Sayılı memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerin Yargılanması Hakkında kanun’a göre İlçede görev yapan bir öğretmen hakkında soruşturma izni vermeye yetkili makam aşağıdakilerden hangisidir? A. İlçe Milli Eğitim Müdürü B. Kaymakam C. İl Milli Eğitim Müdürü D. Vali 49. 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’a göre yetkili merci, soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin kararı nereye bildirir? A. Cumhuriyet Başsavcılığı’na B. Adalet Bakanlığı’na C. Danıştay’a D. İçişleri Bakanlığı’na 50. Kamu idareleri en az kaç yıllık dönemi hesaba katarak bütçelerini hazırlarlar? A. 6 B. 1 C. 2 D. 3 51. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan merkezî yönetim bütçe kanun tasarısı ile millî bütçe tahmin raporu, malî yılbaşından en az kaç gün önce Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur? A. 60 gün B. 45 gün C. 75 gün D. 3,5 ay 52. Aşağıdakilerden hangisi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındadır? A. Subay, astsubay, uzman çavuş ve uzman jandarma B. Emniyet Teşkilatı mensupları C. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri D. Belediyede çalışan memurlar 53. Devlet Memurları Kanununa göre “Toplu müracaat veya şikâyette bulunma” fiilini işleyenlere hangi disiplin cezası verilir? A. Uyarma B. Kınama C. Aylıktan kesme D. Kademe ilerlemesinin durdurulması 54. 1702 sayılı ilk ve orta tedrisat muallimlerinin terfi ve tecziyeleri ile ilgili kanuna göre okul müdürü aşağıdaki cezalardan hangisini verebilir? A. Maaş kesimi B. ihtar C. ders ücretinin kesilmesi D. Kıdem indirilmesi 55. Talebeyi dövmek fiilin karşılığı 1702 sayılı Kanunda aşağıdakilerden hangisidir? A. Maaş kesimi B. Tevbih C. Ders ücretinin kesilmesi D. Kıdem İndirme 56. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununa göre köy okullarını yakınında en az kaç dekarlık bir uygulama bahçesi bulunur? A. 6 B. 2 C. 4 D. 10 57. 222 Sayılı kanuna göre aşağıdakilerden hangisi isteğe bağlı kurumdur? A. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar, B. İlköğretim okulları, C. Okul öncesi eğitim kurumları D. İşitme engelliler ilköğretim okulları, 58. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’na göre, okul binası yapılacak veya okul binası olarak kullanılacak gayrimenkuller; hapishane, meyhane, kahvehane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile alkollü içki satan yerlerin en az kaç metre uzağında bulunmalıdır? A. 100 B. 200 C. 300 D. 400 59. Nüfusu az ve dağınık olan yerlerde açılan mesleki ve teknik ortaöğretime ne ad verilmektedir? A. Teknik Lise B. Genel Lise C. ÇPL D. Meslek Lisesi 60. Milli Eğitim Şurasının sekretarya görevini hangi birim yürütür? A. Özel Kalem B. Şurada seçilen komisyon C.Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği D. Talim Terbiye Kurulu 61. Aşağıdakilerden hangisi MEB’e bağlı ana hizmet birimlerinden değildir? A. Orta Öğretim Genel Müdürlüğü. B. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü. C. Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü. D. Strateji Geliştirme Başkanlığı 62. Milli Eğitim Temel Kanununa göre ortaöğretim en az kaç yıldır? A. 4 B. 3 C. 5 D. 3,5 63. Milli Eğitim Temel Kanununa göre Yükseköğretim en az kaç yıldır? A. 4 B. 5 C. 2 D. 3 64. Millî eğitimin gelişmesi iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınma hedeflerine uygun olarak eğitim - insan gücü -istihdam ilişkileri dikkate alınmak suretiyle, sanayileşme ve tarımda modernleşmede gerekli teknolojik gelişmeyi sağlayacak mesleki ve teknik eğitime ağırlık verecek biçimde planlanır ve gerçekleştirilir. Yukarıdaki bilgiler 1739 Millî Eğitim Temel Kanunu’ndaki Türk Millî Eğitiminin Temel İlkelerinden hangisine aittir. A. Planlılık B. Bilimsellik C. Eğitim Hakkı D. Fırsat ve imkan eşitliği 65. Öğretmenlik Uygulaması dersinden haftada en fazla kaç saat ek ders görevi verilebilir? A. 4 B. 6 C. 8 D. 10 66. Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları öğretmenlerine çeşitli mevzuatla verilen kurul ve komisyon üyeliği görevinin yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam etmesi halinde bu görevler, yarıyıl ve yaz tatiliyle sınırlı olmak ve fiilen görev yapılmak kaydıyla ek ders görevinden sayılır ve karşılığında her gün için kaç saat ek ders ücreti ödenir? A. 3 B. 4 C. 5 D. 6 67. Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ye Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'a göre, Okul Öncesi Eğitim Kurumu müdürlerine haftada kaç saat ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı ek ders ücreti ödenir? A. 20 B. 22 C. 25 D. 30 68. I- Derslerin başladığı tarihten, derslerin kesildiği tarihe kadar geçen ve iki dönemi kapsayan süre, II- Ders yılının başladığı tarihten, sonraki ders yılının başladığı tarihe kadar geçen süre, III-Derslerin başladığı tarihten dinlenme tatiline, dinlenme tatili bitiminden ders kesimine kadar geçen her bir süre, Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre Yukarıda verilen tanımlar hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A. Ders Yılı-Öğretim Yılı-Dönem B. Öğretim Yılı-Dönem-Ders Yılı C. Ders Yılı-Dönem-Öğretim Yılı D. Öğretim Yılı-Ders Yılı-Dönem 69. İlköğretimde ölçme ve değerlendirmeye (Yazılı, proje ve performans) katılamayan ya da zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır? A. Öğrenciye sıfır verilmelidir. B. Rehber öğretmenden görüş alınıp tedbir alınmalıdır. C. Öğrenciye gerekli uyarı yapılmalıdır. D. Veli bilgilendirilip velinin 5 gün içinde yazılı bilgisi beklenmelidir. 70. İlköğretim kurumlarında bir günde yapılan sınav sayısı kaçı geçemez? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 71. Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği’ne göre Okuldan kısa süreli uzaklaştırma, Öğrencinin kaç günden kaç güne kadar okulun açık olduğu sürede okul binası, eklentileri ve işletmelerde yapılan her türlü eğitim-öğretim etkinlikleri ile staj Çalışmalarına katılmasına izin verilmemesini gerektiren cezayı, ifade eder. A. 3-7 B. 2-4 C. 1-5 D. 1-3 72. Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği kapsamında öğrencilere verilen disiplin cezalarına itiraz süresi kaç gündür? A. 3 B. 5 C. 7 D. 15 73. MEB Personelinin Aylıkla Ödüllendirilmesi Hakkındaki Yönerge’ye göre aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilecek personelde aşağıdaki şartlardan hangisi aranmaz? A. Bir önceki yıl olumsuz sicil notu almamış olması B. Ödül teklif edilecek yıl ceza almamış olması C. Son üç yıllık sicil notunun iyi veya çok iyi olması D. Ödül teklif edilecek kurumda üç yıl çalışmış olması 74. Aylıkla ödüllendirme komisyonunda aşağıdakilerden hangisi bulunmaz? A. İlçe Milli Eğitim Müdürü B. İlköğretim Müfettişi C. İlçe Okullarından seçilen okul müdürü D. İlköğretim Müfettişleri Başkan Yardımcısı 75. MEB Personeli İzin Yönergesi’ne göre yıllık izinlerini memuriyetlerinin bulunduğu yer dışında geçireceklere zorunlu hallerde, memuriyet yeri ile iznin geçirileceği yerin uzaklığı dikkate alınarak gidiş ve dönüş için en fazla kaçar gün yol süresi eklenebilir? A. 3 B. 4 C. 2 D. 5 76. MEB Personeli İzin Yönergesi’ne göre merkez teşkilatında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı’na yıllık izin vermeye aşağıdakilerden hangisi yetkilidir? A. Bakan B. Müsteşar C. Müşavir D. Genel Müdür 77. Resmi Bayramlarda yapılacak Törenler Yönetmeliğine göre Kutlama komitesinin görevlerden birisi değildir? A. Hava koşulları uygun olmadığı durumlarda, açık alanda yapılacak törenler hava şartlarının uygun olduğu herhangi bir günde yapılır. B. Bayram törenlerinin amaca uygun olarak kutlanabilmesi için yapılacak çalışmaların zamanlamasını yaparlar C. Gereken araç ve gereçleri sağlarlar. D. Yapılacak program içerisinde çeşitli gösterilere, yarışmalara, süslemelere, ışıklandırmalara ve fener alayları gibi bayramla ilgili faaliyetlere yer verirler 78. Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ne göre, Başkent’te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı töreninde açılış konuşmasını kim yapar? A. Ankara Valisi B. Milli Eğitim Bakanı C. İçişleri Bakanı D. Dışişleri Bakanı 79. MEB Bayrak Törenleri Yönergesi’ne göre seyyar direkli bayrakların eni ve boyu kaçar santimetre olmalıdır? A. 150 – 225 B. 140 – 225 C. 150 – 250 D. 120 – 210 80. MEB Bayrak Törenleri Yönergesine göre 10 Kasım ve yas törenleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur? A. 10 Kasımda yapılan saygı duruşu 1 dakikadır B. 10 Kasımda yapılan saygı duruşu 2 dakikadır C. 10 Kasımda yapılan saygı duruşu 3 dakikadır D. İstiklal marşı saygı duruşundan önce okunur 81. Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporunda, önerilen destek eğitim süresi en fazla kaç yıldır? A. 1 B.2 C. 3 D. 4 82. Aşağıdakilerden hangisi en çok sınırlandırılmış eğitim ortamını ifade eden eğitim ortamıdır? A. Yatılı özel eğitim okulu B. Gündüzlü özel eğitim okulu C. Özel Eğitim sınıfı D. Kaynaştırma yapılan kendi sınıfı 83. Okul Servis Hizmet Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi servis aracında olması gereken şartlardan değildir? A. Okul servis araçlarının arkasında "OKUL TASITI" yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde reflektif bir kuşak bulundurulmalıdır. B. Taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, C. İç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalı. D. Servis araçlarının yaşı 21 yaşında olmalı 84. Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ne göre, Okul Servis araçların kiralanması için oluşturulacak komisyonda aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A. Okul Müdürü B. Okul-aile birliği yönetim kurulu başkanı C. Okul-aile birliği yönetim kurulunca belirlenecek bir temsilci D. Okul-aile birliği yönetim kurulunca çocuğu servisle taşınan veliler arasından tespit edilecek dört veli 85. Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesinde esas alınan ilkelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Bilimsellik esastır. B. Bireysel boyutunda açıklık esastır. C. Tüm öğrencilere açık bir hizmettir. D. Hem bireye hem de topluma karşı sorumluluk söz konusudur. 86. Aşağıdakilerden hangisi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili ilke değildir? A. Tüm öğrencilere açıktır. B. İnsana saygı esastır. C. Bireysel boyutunda gizlilik esastır. D. Her öğrenciye eğitim sürecinde karşılaştığı probleme uygun yol gösterilir. 87. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre Okul Müdürü ders yılı içinde öğrencilere, velilerinin başvuruları üzerine toplam en fazla kaç gün izin verebilir? A. 3 B. 5 C. 7 D. 10 88. Orta öğretim kurumlarında alan seçimi işlemi ne zaman yapılır? A. Alan seçimi, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılır. B. Alan seçimi, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 15 iş günü içinde yapılır. C. Alan seçimi, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 20 iş günü içinde yapılır. D. Alan seçimi, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 7 iş günü içinde yapılır. 89. Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’ne göre alanların belirlenmesi ve seçimi ile ilgili olarak 10’uncu sınıf sonunda bir üst sınıfa geçen öğrenciler, ders kesiminden itibaren ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının bitimini izleyen kaç iş günü içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilir? A. 3 B. 5 C. 7 D. 10 90. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği'ne göre, aşağıdakilerden hangisi disiplin cezalarından "kınama" cezasını gerektiren davranışlardan biridir? A. Yerine başkasını sınava sokmak, başkasının yerine sınava girmek B. Tütün ve tütün mamullerini bulundurmak veya içmek C. Okulla ilişkisi olmayan kişileri, okulda veya okula ait yerlerde barındırmak D. Eğitim ortamında kurul ve komisyonların çalışmasını tehdit veya zor kullanarak engellemek 91. Okul-Aile Birliği Başkanı kesintisiz kaç yıl seçilebilir? A. 4 B. 3 C. 2 D. 1 92. Okul-Aile Birliği Yönetmeliğine göre, Öğrenci sayısı 100’ün üzerinde olan okullarda yönetim kuruluna okul müdürü, öğretmenler kurulunca seçilen bir asil ve yedek üye ile yedek müdür yardımcısı ve öğretmen dışında velilerden kaç kişi seçilmelidir? A. 3 asil 3 yedek üye B. 4 asil 4 yedek üye C. 2 asil 2 yedek üye D. 5 asil 5 yedek üye 93. Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğine göre, aşağıdakilerden hangisi sosyal etkinlikler kurulunun üyesi değildir? A. Bir danışman öğretmen B. Okul rehber öğretmeni C. Okul aile birliğini temsilen iki veli D. Kulüp temsilcisi üç öğrenci 94. Aşağıdakilerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğine göre öğrenci kulüpleri ve toplum hizmeti çalışmalarının temel ilkelerinden biri değildir? A. Katılımcılık B. Planlılık C. Üretkenlik D. Zorunluluk 95. Aday Memurla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A. Bir yıldan az, İki yıldan çok olamaz. B. iki yıl olumsuz sicil alan aday "memur bir daha atanmamak üzere meslekten çıkarılır. C. Adaylıklarının kalkması için Temel eğitim ve Hazırlayıcı Eğitimden en az 50 puan almaları gerekmektedir. D. Sendikaya üye olabilirler. 96. Aday memurlarının yetiştirilmesine ilişkin Genel Yönetmeliğine göre Temel Eğitiminin süresi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A. Bir aydan az 5 aydan daha çok olamaz B. İki aydan az 3 aydan çok olamaz C. On günden az2aydan çok olamaz D. İki aydan az 220 saatten çok olamaz 97. MEB Disiplin Amirleri Yönetmeliği’ne göre, Merkez Teşkilatı’nın Bakanlık Müşavirliği biriminde görevli diğer personelin disiplin ve üst disiplin amirleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde birlikte doğru olarak verilmiştir? Disiplin Amiri-Üst Disiplin Amiri A. Müsteşar Yardımcısı - Müsteşar B. İlgili Bakanlık Müşaviri - Müsteşar Yardımcısı C. Müsteşar - Bakan D. İlgili Bakanlık Müşaviri – Müsteşar 98. Milli Eğitim Bakanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliğine göre Sivil Savunma Uzmanının üst disiplin amiri kimdir? A. Müsteşar Yardımcısı B. Savunma Sekreteri C. içişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürü D. il Sivil Savunma Müdürü 99. Millî Eğitim Bakanlığı Sicil Amirleri Yönetmeliği'ne göre, büyükelçilikte görev yapan eğitim ataşesinin 1. sicil amiri aşağıdakilerden hangisidir? A. MEB Müsteşar Yardımcısı B. MEB Müsteşarı C. Eğitim Müşaviri D. Büyükelçi 100. Gizli sicil raporlarının doldurulma zamanıyla ilgili olarak aday memurların sicil raporları, işe başladıkları tarihi takip eden birinci yılın dolmasından sonraki kaç gün içinde doldurulur? A. 10 B. 15 C. 20 D. 30 TEST BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ. 1. C. 2. A. 3. D. 4. D. 5. B. 6. A. 7. D. 8. A. 9. B. 10. B. 11. C. 12. A. 13. D. 14. A. 15. C. 16. D. 17. B. 18. D. 19. C. 20. B. 21. A. 22. D. 23. D. 24. B. 25. D. 26. A. 27. D. 28. C. 29. C. 30. A. 31. B. 32. D. 33. A. 34. C. 35. D. 36. B. 37. C. 38. A. 39. D. 40. D. 41. C. 42. A. 43. A. 44. D. 45. B. 46. A. 47. A. 48. B. 49. A. 50. D. 51. C. 52. D. 53. C. 54. B. 55. A. 56. B. 57. C. 58. A. 59. C. 60. D. 61. D. 62. B. 63. C. 64. A. 65. B. 66. A. 67. C. 68. A. 69. D. 70. B. 71. C. 72. C. 73. D. 74. D. 75. C. 76. A. 77. A. 78. B. 79. A. 80. B. 81. B. 82. A. 83. D. 84. A. 85. B. 86. D. 87. B. 88. A. 89. D. 90. B. 91. A. 92. B. 93. B. 94. D. 95. A. 96. C. 97. D. 98. C. 99. C. 100. A. 1. “ .... Aynı zamanda roman, deneme, şiir ve makale de okur. Yabancı ülkelerdeki okurlarla bizim okurlarımız arasında bir benzerlik vardır. "Okuyucu, her şeyi okur." Bütün türlerin izleyicisi, seçicisi, yaşatıcısıdır o. Ve özel olarak bir öykü okuru yetiştirilmemiştir. Ayrıca, yetiştirilebilir mi bilmiyorum. Bunu tartışmak gerek.” Düşüncenin akışına göre bu parçanın başına aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A. Öykü okuru, yerli ve yabancı ayrımı yapmaz. B. Öykü okuyucusu benim öykülerime yabancı değildir. C. Bizim okurumuz yalnızca düzyazı meraklısı değildir. D. Bizim okurumuz sadece öykü okuyan bir okur değildir. 2. Aşağıdakilerden hangisi bağlı cümledir? A. Böyle yatmak, somurtmak, hazin şeyler konuşmak, sana yakışmıyor. B. İnsanların üzerinde etkisi bakımından dört mevsimin en güzeli ilkbahardır. C. Bütün yıl gezmiş de şimdi iş bulmaya kalkışmış. D. Gariplikleri çok sever, dikkat çekmek için her şeyi yapardı. 3. “Çocuğa yalnızca bilgi yükleme eğitimin amacı değildir. Gereğinden fazla bilgi yüklenmesi, çocuğun ancak belleğini geliştirir. Fazla bilgi, çocuğu yaşama hazırlamadığı gibi, onun bireysel özgürlüklerini de engelleyebilir. Çünkü çocuk öğrendiklerini uygulamak için gerekli deneyimden yoksun kalır; bu yüzden aklını kullanamaz, özgür düşünemez, özgür davranamaz. Yeni durumlar karşısında çözüm üretemez. Böyle olunca da kendine, her zaman bağlı kalacağı bir iskele, bir dayanak arar.” Bu parçada vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir? A. Bilgili kişiler bellekleri güçlü olanlardır. B. Çok bilgili insanlar, olaylara ve durumlara yönelik düşünceler üretemezler. C. Eğitim, düşünebilme ve düşündüğünü uygulayabilme yetisi kazandırmalıdır. D. Kişilerin yaşama uyum sağlaması özgür düşünmelerine bağlıdır. 4. Aşağıdakilerden hangisinde neden sonuç ilişkisi yoktur? A. Sokağa böyle çıkarsan hastalanırsın? B. Bütün bu zorluklara seni sevdiğinden katlanmış C. Bu konu zordur, kolay anlaşılmaz. D. O, pireye kızıp yorgan yakar. 5. "Okumak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim içerisinde kullanılmamıştır? A. Derslerine çalışmazsan canına okurum. B. Çelimsiz haline bakmadan herkese meydan okuyordu. C. Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım. D. Bırak masal okumayı da gerçekleri söyle. 6. Çayönü kazısında (I) ortaya çıkarılan buluntular (II),insanlığın, avcılık (III) ve toplayıcılıktan yerleşik yaşama geçiş (IV) aşamasını (V) göstermektedir. Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü, sözcük türü yönünden öbürlerinden farklıdır? A. l. B. ll. C. lll. D. IV. 7. "Divan edebiyatında da Halk edebiyatında da şiirlerin adları yoktur; konu bütünlükleri bulunmadığı gibi. Bu yüzden, örneğin yağmur konusunu arayacaksanız..."Yukarıdaki parça, anlam bütünlüğünün sağlanabilmesi için, aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanmalıdır? A. doğa ile ilgili olan şiirlere bakmalısınız. B. baştan sona, bütün şiirleri taramalısınız. C. nazım biçimlerinden yola çıkmanız gerekir. D. şairler konusunda bilgi sahibi olmalısınız. 8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde, aynı konuyla ilgili öznel ve nesnel yargı bir arada verilmiştir? A. John Hurt ve Richard Burton un başrollerini oynadığı film George Onvell'ın 1984 adlı romanında uyarlanmış B. George Orwell'ın mirasçıları romanın filme çekilmesine senaryoyu çekimden önce görmek şartıyla izin vermişler C. Tüm teknik ekip büyük bir özveriyle, eserin büyüklüğüne layık bir film ortaya koymak için hummalı bir çalışma yürütmüş D. Altı yılda tamamlanan ve- önümüzdeki günlerde gösterime girecek olan film, sinema severlerce merakla bekleniyor. 9. "Her zaman olduğu gibi bugün de Mehmetçiğe şükran duygularıyla dopdoluyuz." cümlesinde hangi kelime yanlış yazılmıştır? A. Her zaman B. Mehmetçiğe C. Bugün de D. Dopdoluyuz 10. Aşağıdakilerin cümlelerden hangisinde birbirine karşıt iki sözcük kullanılmamıştır? A. Yavaş gitmeyi bıraksan da artık biraz hızlansan diyorum. B. Biriktirdiğim bozuk paralarla bisikletimi tamir ettirdim. C. Fiyatlardaki artış satışlardaki azalışı beraberinde getirdi. D. Az yemek çok yemekten her zaman daha sağlıklıdır. 11. Kurumlara e-posta adresi verilmesinde koordinasyonu Kim sağlar? A. Milli Eğitim Bakanlığı B. iç işleri Bakanlığı C. Başbakanlık D. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 12. Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya tüzel ve gerçek kişilerin iletişimlerinde kullandıkları; metin, ses, görüntü şeklinde oluşturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları bilgiye ne ad verilir? A. Resmi yazı B. Resmi belge C. Resmi bilgi D. Resmi metin 13. Resmi yazışmalarda kullanılan ifadeler aşağıdaki hangi seçenekte doğru verilmiştir? A. Alt makama yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir. B. Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ve rica ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ederim." biçiminde bitirilir. C. Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Rica ederim." biçiminde bitirilir. D. Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir. 14. Resmi yazılarda “İlgi” bölümünün yer almasının gerekliliğini aşağıdaki şıklardan hangisi en iyi açıklar? A. Yazının önemli olduğunu belirtmek için B. Yazının hangi makamı ilgilendirdiğini göstermek için C. Yazının konusunun yasal dayanaklarını ve yapılan işlem evrelerini göstermek için D. Yazının bir ön şartı olduğu için 15. Aşağıdakilerden hangisi resmi yazı kuralları ile ilgili yanlış bir ifadedir? A. Başlık satırındaki bilgiler 3 satırı geçemez B. İmza için metinden sonra 2–4 aralık bırakılır. C. Ek sığmaz ise sayfanın arkasında gösterilir. D. Aynı ve üst makama yazılan yazılarda " arz ederim" kullanılır. 16. Son Osmanlı Mebusan Meclisinde, Misakımilli’nin kabul edilmesi üzerine, İtilaf Devletleri’nin tepkisi ne olmuştur? A. İzmir’i işgal etmişlerdir. B. İstanbul’u resmen işgal etmişlerdir. C. Londra Konferansı’nı toplamışlardır. D. Osmanlı Devleti’ne ateşkes teklifinde bulunmuşlardır 17. Cumhuriyetçilik ve milliyetçilik ilkelerinin doğal sonucu olan Atatürk ilkesi, aşağıdakilerden hangisidir? A. Devletçilik B. İnkılâpçılık C. Halkçılık D. Laiklik 18. I. Ankara'nın işgallerden uzak güvenli bir yerde bulunması II. Ankara’nın Batı Cephesine yakın olması III. Ulaşımın gelişmiş olması IV. Telgraf nedeniyle haberleşmenin elverişli olması V. Ankara'nın tarihi bir kent olması Kurtuluş Savaşında Ankara'nın Temsil Heyetinin merkezi olarak tercih edilmesinde rol oynayan etkenler aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir? A. I, II ve III B. II ve IV C. I, II, III ve IV D. I ve IV 19. I. Ankara Antlaşmasının imzalanması II. Gümrü Antlaşmasının imzalanması III. Mustafa Kemal Paşa'ya gazilik unvanı ve mareşallik rütbesinin verilmesi IV. Kars Antlaşmasını imzalanması V. Londra Konferansının toplanması Yukarıdakilerin hangilerinde Sakarya Zaferinin sonuçları doğru olarak verilmiştir? A. I, III ve IV B. II ve III C. II, III ve V D. III, IV ve V 20. I. Eğitimde birlik sağlamak II. Eğitim kurumları üzerinde devlet kontrolü sağlamak III. Okuma-yazma bilenlerin sayısını arttırmak IV. Laik ve çağdaş bir sistem kurmak V. Din eğitimini özelleştirmek Atatürk’ün eğitim alanında gerçekleştirmiş olduğu inkılâp hareketlerinin amaçları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A. I ve II B. III ve V C. II, IV ve V D. I, II, III ve IV 21. Sakarya Savaşı sonunda imzalanan anlaşmalar aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir? A. Kars-Ankara B. Moskova-Ankara C. Moskova-Kars D. Gümrü-Mudanya 22. Atatürk döneminde, çok partili siyası hayata geçiş denemelerinin yapılması ile hangi ilkenin uygulanması amaçlanmıştır? A. Cumhuriyetçilik B. Laiklik C. Ulusal Bağımsızlık D. Halkçılık 23. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye'de yaşanan laikleşme aşamalarından bir değildir? A. Seriye ve Evkaf Vekâleti'nin kaldırılması B. Maarif Teşkilatı hakkında kanunun çıkarılması C. Medeni Kanun'un kabul edilmesi D. Kabotaj Kanunu'nun kabul edilmesi 24. - Hatta tatilinin değiştirilmesi, - Uluslar arası saat ve ölçülerin kabul edilmesi Toplumsal hayatı düzenlemeyi amaçlayan bu değişmeler aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir? A. Milli Egemenlik B. Çağdaşlaşma C. Milliyetçilik D. inkılâpçılık 25. I.15 Nisan 1931 Türk Tarih Kurumu'nun kuruluşu II.12 Temmuz 1932 Türk Dil Kurumu'nun kuruluşu Yukarıdaki kurumların açılmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur? A. Devletçilik B. Laiklik C. Milliyetçilik D. Devletçilik 26. Aşağıdakilerden hangisi kanunların esas bakımından Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açma hakkına sahip değildir? A. Cumhurbaşkanı B. Bakanlar Kurulu C. İktidar Partisi Meclis Grubu D. Ana Muhalefet Partisi Meclis Grubu 27. 1982 Anayasası’na göre, tüzüklerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A. Tüzükler, Başbakanlıkça çıkarılabilir ve Cumhurbaşkanınca imzalanarak kanunlar gibi yayımlanır. B. Tüzükler, herhangi bir bakanlıkça çıkarılabilir ve Cumhurbaşkanınca imzalanarak kanunlar gibi yayımlanır. C. Tüzükler, yerel yönetimlerce çıkarılabilir ve İçişleri Bakanlığınca onaylanarak kanunlar gibi yayımlanır. D. Tüzükler, Danıştayın incelemesinden geçirilerek Bakanlar Kurulunca çıkarılabilir ve Cumhurbaşkanınca imzalanarak kanunlar gibi yayımlanır. 28. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi durumda ikinci tur oylamaya gidilir? A. Adaylardan herhangi biri oyların dörtte üçünü alamadığı zaman B. Adaylardan herhangi biri oyların yansını alamadığı zaman C. Adaylardan herhangi biri seçime hile karıştırıldığını iddia ettiği zaman D. Adaylardan herhangi biri oyların salt çoğunluğunu alamadığı zaman 29. 1982 Anayasası’na göre, Genelkurmay Başkanının atanmasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A. Bakanlar Kurulunun önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır. B. TBMM Başkanının önerisi üzerine TBMM Millî Savunma Komisyonunca atanır. C. TBMM Millî Savunma Komisyonunun önerisi üzerine, TBMM Genel Kurulunca atanır. D. Millî Güvenlik Kurulunun önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca atanır. 30. Aşağıdakilerden hangisi TBMM'nin görevlerinden biri değildir? A. Olağanüstü hal ilanını vermek B. Bakanlar Kurulu ve bakanları denetlemek C. Milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak D. Kanun koymak, değiştirmek, kaldırmak 31. Aşağıdakilerden hangisi, T.C. Anayasası’nın Genel Esasları bölümünde yer almaz? A. Cumhuriyetin nitelikleri B. Devletin temel amaç ve görevleri C. Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü D. Temel hak ve hürriyetlerin niteliği 32. T.C. Anayasası’na göre ara seçimlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Genel seçimin üzerinden 30 ay geçmedikçe ara seçim yapılamaz. B. Genel seçimlere 2 yıl kala ara seçim yapılamaz. C. Ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır. D. Genel seçimlere 1 yıl kala ara seçim yapılamaz. 33. Anayasa hükümleri yasama, yürütme ve yargı organların, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır, İlkesi anayasanın hangi temel özelliğini yansıtır? A. Kanun önünde eşitlik B. Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü C. Yargı yetkisi D. Yasama yetkisi 34. T.C Anayasa’sına göre aşağıdakilerden hangisi sosyal ve ekonomik haklar ve ödevlerdendir? A. Kamu Hizmetine Girme Hakkı B. Kişinin Dokunulmazlığı Hakkı C. Toplu İş Ve Sözleşmesi Hakkı D. Seçme Ve Seçilme Hakkı 35. Türkiye'de 2008 yılında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişikliklere göre, emeklilik yaşı kademeli olarak artarak 2048 yılından itibaren kaç olacaktır? A. 58 B. 60 C. 61 D. 65 36. Aşağıdaki Barajlardan hangisi Yeşilırmak üzerinde değildir? A. Hasan Uğurlu B. Gökçekaya C. Almus D. Suat Uğurlu 37. 2008 Nobel Barış Ödülü, kime verilmiştir? A. Martti Ahtisaari (FinlandiyA. B. Muhammed Yunus (Bangladeş) C. Kofi Annan (GhanA. D. Barak Hüseyin Obama (A.B.D.) 38. İç Anadolu Bölgesini Silifke’ye bağlayan geçit aşağıdakilerden hangisidir? A. Çubuk B. Sertavul C. Belen D. Gülek 39. Tarihte Musevilik’i kabul eden tek Türk topluluğu aşağıdakilerden hangisidir? A. Macarlar B. Hazarlar C. Peçenekler D. Avarlar 40. ''Olmak ya da olmamak'' repliği ile tanınan ünlü eser aşağıdakilerden hangisidir? A. Macbeth B. Hamlet C. Romeo ve Juliet D. Kral Lear 41. Örgün eğitim dışına çıkarılma cezası aşağıdakilerden hangisi verir? A. Okul Müdürü B. Disiplin Kurulu C. İlçe Disiplin Kurulu D. İl Disiplin Kurulu 42. Yaptırım gerektiren davranışlarla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A. Görgü kurallarına uymayanlara kınama yaptırımı uygulanır. B. Dersin veya ders dışı faaliyetlerin akışını ve düzenini bozacak davranışlarda bulunmak kınama yaptırımını gerektirir. C. Herhangi bir kurum ve örgüt adına yardım ve para toplayan öğrencilere okul değiştirme yaptırımı uygulanır D. Okulda ya da okul dışında sigara içmek uyarma yaptırımı gerektirir. 43. MEB Personelinin Aylıkla Ödüllendirilmesi hakkındaki yönergeye bir mali yıl içinde ödüllendirileceklerin sayısı kurumun yılbaşındaki serbest kadro mevcudunun eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında binde kaçı geçmez? A. binde 20 B. binde 10 C. binde beş D. binde sekiz 44. Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Aylıkla Ödüllendirilmesi Hakkında Yönerge ‘ye gör Aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilecek personelin aşağıdaki şartlardan hangisi aramaz? A. Bir önceki yıl en az iyi derecede sicil almış olmak, B. Ödül teklif edilen yıl içerisinde aylıktan kesme cezası almamış olmak, C. Ödül teklif edilen yıl içerisinde maaş kesimi cezası dahil daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak, D. Son üç yıllık sicil notu ortalaması iyi veya çok iyi olmak, 45. MEB personel izin yönergesine göre aşağıda kilerden hangisi savaş ve olağanüstü durumlarda memura verilecek izni kaldırabilir veya kısaltabilir? A. Cumhurbaşkanı B. Vali C. İI milli eğitim müdürü D. Kaymakam 46. Millî Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Doğum öncesi ve sonrası izin verilmesi, zorunlu mazeret izinleri kapsamındadır. B. Kendisi, annesi, babası ya da çocuğunun evlenmesi, verilmesi zorunlu mazeret izinleri kapsamındadır C. Anne, baba, eş, çocuk veya kardeşinin ölümü, verilmesi zorunlu mazeret izinleri kapsamındadır D. Yüksek lisans öğrenimine devam edenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilir. 47. Milli Eğitim Bakanlığı Bayrak Törenleri Yönerge'sine göre; törenlerdeki görev ve sorumluluklarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Törenlerde yapılan konuşmalar, İstiklal Marşı'nın söylenmesinden önce bitirilir- B. Okul veya kurumlarda bayrak törenleri gün batımından önce bitirilir C. Törenlerde komutlar, okul müdürü veya müdür yardımcısı tarafından verilir D. Bayraklar; yıpratmamış, rengi solmamış, temiz ve ütülenmiş olur 48. Millî Eğitim Bakanlığı Bayrak Törenleri Yönergesine göre Seyyar direkli Bayrakla ilgili hangisi yanlıştır? A. Törenler için 250 cm ya da çekili Bayrak eninin iki katı uzunluğunda olmalıdır. B. Ahşap, demir veya benzeri metal malzemeden yapılmış olabilir C. Tepesinde ay yıldızlı âlem bulunmaz. D. Eni 150, boyu 225 cm olan Türk Bayrağı bulunur. 49. Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ne göre, Cumhuriyet Bayramı törenleri başkentte hangi kurumun koordinatörlüğünde düzenlenir? A. Genel Kurmay Başkanlığı B. İçişleri Bakanlığı C. Millî Eğitim Bakanlığı D. Dışişleri Bakanlığı 50. Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Atatürk'ü Anma Ve Gençlik Ve Spor Bayramı, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 da Samsun'da karaya çıktığı saat olan 08.00'de başlar. B. Zafer Bayramı, 30 Ağustos günü saat 07.00'de başlar. C. Cumhuriyet Bayramı 28 Ekim günü saat 13.00'de başlar. D. Atatürk'ü Anma Ve Gençlik Ve Spor Bayramı’nda Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi okunur ve Gençlik Atatürk'e cevap verir. 51. Devlet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre “Kaynaştırma uygulamaları yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler ile üstün yetenekli öğrencilere ihtiyaç duydukları alanlarda destek eğitim hizmetleri verilmesi için düzenlenmiş ortam” tanımlaması aşağıdakilerden hangisi için kullanılmıştır? A. En az sınırlandırılmış eğitim ortamı B. Özel eğitim sınıfı C. Destek eğitim odası D. Atölye 52. Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğine göre, Yerleştirme kararına; bireyin velisi karar tarihinden itibaren, yerleştirme kararı verilen okul veya kurumdaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonu ise kayıt tarihinden itibaren en geç kaç iş gününe kadar itiraz edebilir? A. 40 B. 50 C. 60 D. 70 53. Okul Servis Hizmet Yönetmeliğine aşağıdakilerden hangisi göre taşımacının yükümlülüğündedir? A. Öğrencilerin oturarak rahat bir yolculuk yapmalarını sağlayacak tedbirleri alarak taahhüt ettiği yere kadar götürüp getirmekle yükümlüdür. B. Taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere rehber personel bulundurmakla, yükümlüdür. C. İlgili belediyeden Özel İzin Belgesi (EK4) almakla, yükümlüdür. D. Bunların hepsi. 54. Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ne göre hangisi yanlıştır? A. Gerçek ve tüzel kişiler, birlikte taşıma hizmeti yapabilirler B. Şoförler; E Sınıfı Sürücü Belgesi için 1 yıllık, B Sınıfı Sürücü Belgesi için 3 yıllık sürücü belgesine sahip olmak, C. Öğrenci velileri istemeleri halinde, çocuklarını herhangi bir okul servis aracı işleteni ile anlaşarak da taşıtabilirler. D. Şoförler, "Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi" ne sahip olmak zorundadırlar. 55. Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri İl Danışma Komisyonu hangi aylarda toplanır? A. Eylül - Haziran B. Temmuz - Ekim C. Eylül – Şubat D. Mart – Haziran 56. Okul Rehberlik Hizmetleri Kurulu bir eğitim öğretim yılında en az kaç kez toplanır? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 57. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre özürsüz olarak devamsızlık yapan öğrencilerin durumları, okul veya kurum müdürlüğünce devamsızlığın kaçıncı günlerinin bitiminde velilere bildirilir? A. 5-10 B. 10-15 C. 15-20 D. 5-15 58. Öğrenciler devamsızlık ile ilgili belgelerini okul idaresine en son ne zaman bildirir? A. Aynı gün B. Bir gün sonra C. Beş gün içinde D. Bir haftada 59. Orta Öğretim Kurumlarında bir öğrenci kaç defa sınıf tekrarı yapabilir? A. 2 B. 1 C. Tekrar yapamaz D. Okul bitinceye kadar 60. Yazılı sınav sonuçları öğrenciye kaç günde bildirilmelidir? A. 7 B. 15 C. 5 D. 10 61. Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğine göre; gelirlerin harcanması aşağıdakilerin hanginin kararıyla olur? A. Genel Kurul B. Yönetim Kurulu C. Denetim Kurulu D.Teftiş Kurulu Başkanlığı 62. Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği’ne göre genel kurulda kimler oy kullanamaz? A. Aday olan veliler B. Öğretmenler C. İdareciler D. Memur ve Hizmetliler 63. MEB İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerden hangisi, öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmalarındaki temel ilkelerden değildir? A. Katılımcılık B. Planlılık C. Gönüllülük D. Öz denetim 64. Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ne göre Danışman öğretmenlerle ilgili hangisi yanlıştır? A. İlgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda ders yılı başında yapılan öğretmenler kurulunda belirlenir. B. Bir öğrenci kulübüne veya toplum hizmeti çalışmasına birden fazla öğretmen görevlendirilebilir. C. Bir öğretmene birden fazla öğrenci kulübü veya toplum hizmeti çalışmasında da görev verilebilir. D. Ders yılı içinde kurulması istenen öğrenci kulüplerine danışman öğretmenlerin görevlendirilmesi için en uygun zamanda öğretmenler kurulu toplantısı yapılır. 65. Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre yatılı ilköğretim bölge okullarında etüt için günde kaç ders saati ayrılır? A. Bir B. İki C. Üç D. Dört 66. Aşağıdakilerden hangisi zorunlu öğretim kapsamında değildir? A. Zorunlu öğrenim çağında olduğu halde Resmî sağlık kurullarından, "Sağlık durumu, zorunlu öğrenim çağı süresince okula devam etmesi uygun değildir.” Raporu alanlar B. Zorunlu öğrenim çağında olduğu halde özel eğitme ihtiyacı olanlar C. 06–14 yaş grubunda olanlar. D. Zorunlu öğrenim çağında olanlar 67. Aşağıdakilerden hangisi İlköğretim Kurumları yönetmeliğine göre zümre oluşturmaz? A. Anasınıfı öğretmenleri B. İngilizce öğretmenleri C. Sınıf öğretmenleri D. Aynı sınıfı okutan sınıf öğretmenleri 68. I- Görevlendirildikleri her türlü etkinliğe katılmak zorundadırlar. II- Nöbetleri sırasında dersi boş geçen sınıfların derslerine girerler. III- Bağımsız olarak nöbet tutarlar. IV- Müstakil ders veremezler. MEB Aday Memurlarının Yetiştirilmelerine İlişkin Yönetmeliğe göre uygulamalı eğitime tabi tutulan öğretmenlerle ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri doğru değildir? A. Yalnız II B. Yalnız III C. II ve III D. I ve IV 69. Milli Eğitim Bakanlığı Aday Memurlarının Yetiştirilmelerine İlişkin Yönetmeliğe göre temel eğitim kaç saatten az olamaz? A. 60 B. 50 C. 40 D. 30 70. Millî Eğitim Bakanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliği’ne göre İlköğretim Genel Müdürü’nün disiplin amiri kimdir? A. Bakan B. Müsteşar C. Başmüfettiş D. Teftiş Kurulu Bşk 71. İlçelerde Öğretmenlerin 1. Disiplin Amiri Kimdir? A. Şube Müdürü B. İl Milli Eğitim Müdürü C. Okul Müdürü D. ilçe Milli Eğitim Müdürü 72. Milli Eğitim Bakanlığı Sicil Amirleri Yönetmeliğine göre Teftiş Kurulunda görev yapan Müfettiş Yardımcısının sicil amirleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır? 1.Sicil Amiri–2. Sicil Amiri–3. Sicil Amiri A. Baş Müfettiş yoksa Müfettiş -Teftiş Kurulu Başkanı- Bakan B. Baş Müfettiş yoksa Müfettiş -Teftiş Kurulu Başkanı- Müsteşar C. Baş Müfettiş yoksa Müfettiş -Teftiş Kurulu Başkanı- Müsteşar Yardımcısı D. Şube Müdürü- Teftiş Kurulu Başkanı – Müsteşar 73. Bir memura sicil doldurulabilmesi için o amirin yanında en az ne kadar süreli çalışmış olması şarttır? A. 1 yıl B. 6 ay C. 4 ay D. 3 ay 74. Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’a göre, Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrencilere yönelik seçme sınavları ile açık öğretim kapsamında merkezî sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkanına kaç saat ek ders ücreti ödenir? A. 6 B. 10 C. 5 D. 3 75. Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’a göre “Ders niteliğinde yönetim görevi” fiilen görev yapma karşılığında ek ders ücreti ödenir. Aşağıdakilerden hangisi bu kurala uymaz? A. Bakanlık Merkez Teşkilâtında Görevli; Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Talim Ve Terbiye Kurulu Başkanı Ve Üyeleri, Teftiş Kurulu Başkanı, Strateji Geliştirme Başkanı haftada 15 saat B. Her Türdeki Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri, Özel Eğitim Okul ve Kurumları İle Okul Öncesi Eğitim Kurumları Müdür Ve Müdür Başyardımcılarının Haftada 20 Saati, C. Yatılı pansiyonlu olmayan Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumları İle Azınlık Okullarının Müdür Ve Müdür Başyardımcılarının Haftada 20 Saati, D. Yatılı Ve Pansiyonlu Okulların Müdür Ve Müdür Başyardımcılarının Haftada 30 Saati, 76. Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’a göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Vekâleten görevlendirmelerde asilin ücretini alabilmek için atamaya yetkili amirlerce görevlendirilmiş olmak gerekir. B. Vekil öğretmenler asil öğretmenler gibi ek ders ücreti alır. C. Hangi Okul Mezunlarının, Hangi Derece Ve Türdeki Okul Ve Kurumlarda Hangi Dersleri Alanları İçinde Okutabilecekleri Personel Genel Müdürlüğünce Belirlenir. D. Maliye Bakanlığı ve Sayıştayın görüşü alınarak hazırlanan bu Kararı Bakanlar Kurulu yürütür. 77. "Milli eğitimin gelişmesi iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınma hedeflerine uygun olarak eğitim - insan gücü- istihdam ilişkileri dikkate alınmak suretiyle, sanayileşme ve tarımda modernleşmede gerekil teknolojik gelişmeyi sağlayacak mesleki ve teknik eğitime ağırlık verecek biçimde planlanır ve gerçekleştirilir." İfadesi Türk milli eğitimin hangi temel ilkesini açıklamaktadır? A. Süreklilik B. Planlılık C. Yöneltme D. Genellik ve eşitlik 78. Aşağıdakilerden hangisi Milli Eğitim temel kanununda belirtilen “Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları” arasında yer almaz? A. Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetiştirilmesi. B. Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren yurttaşlar olarak yetiştirilmesi. C. Eğitim kurumlarının dil, ırk, cinsiyet ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açık olarak düzenlenmesi D. Topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirilmesi. 79. Aşağıdakilerden hangisi Milli Eğitim Temel Kanununa göre Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerinden değildir? A. Her yerde eğitim: B. Eğitim kampüsleri ve okul ile ailenin işbirliği C. Okul Öncesi Eğitimi D. Atatürk İnkılâp ve İlkeleri ve Atatürk Milliyetçiliği 80. 3797’ye göre Millî Eğitim Bakanın resmi ve özel yazışmalarını yürütme yetkisi” aşağıdakilerden hangisine aittir? A. Savunma Sekreterliği B. Özel Kalem Müdürü C. Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı D. Yayımlar Dairesi Başkanlığı 81. Aşağıdakilerden hangisi MEB‘nın ana hizmet birimlerinden değildir? A. İlköğretim Genel Müdürlüğü B. Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü C. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü D. Personel genel müdürlüğü 82. Dış ülkelerin genel, mesleki ve teknik öğretim alanlarında eğitim ve öğretim gelişmelerini takip etmek ve ilgili ülkelerle gereken işbirliğini sağlamak, görevi aşağıdakilerden hangisine aittir? A. Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü B. Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü C. Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü D. Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 83. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’na göre mecburi öğrenim çağını bitirdiği öğretim yılı sonuna kadar ilköğretim okulunu bitiremeyen çocuklara öğrenimlerini tamamlamak üzere ne kadar ek süre tanınır? A. En çok 1 öğretim yılı daha okula devamlarına izin verilir. B. En çok 2 öğretim yılı daha okula devamlarına izin verilir. C. En az 2 öğretim yılı daha okula devamlarına izin verilir. D. En çok yarım dönem daha okula devamlarına izin verilir. 84. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanuna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Her yıl Eylül ayının üçüncü haftası "İlköğretim haftası" dır B. Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, okul binalarından kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta bulunması zorunludur. C. İlköğretim kurumlarının açılma, kapanma ve öğretime ara verme zamanları Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. D. Her köy okulunun bitişiğinde veya yakınında 5 dekardan az ve 10 dekardan çok olmamak üzere, bir uygulama bahçesi bulunur. 85. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanuna göre aşağıdakilerden hangileri mecburi öğretim kapsamında değildir? I. İlköğretim okulları (gündüzlü, pansiyonlu, yatılı ilköğretim okulları ve gezici okullar), II. Okul öncesi eğitim kurumları, III. Tamamlayıcı sınıflar ve kurslar. IV. Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar, V. Özel eğitime muhtaç çocuklar için kurulacak okullar ve sınıflar. A. II-III B. II-IV C. I-II D. III-V 86. 1702’ye göre Ders senesi başında vazifesine mazereti olmadan vaktinde gelmeyene hangi ceza verilir? A. Maaş Kesim B. Tevbih C. Ders ücretinin kesilmesi D. İstifa etmiş sayılmak 87. okul içinde ve dışında öğretmenlik vakarına uymayacak hareketlerde bulunmak’’ fiiline hangi ceza verilir A. Ders Ücreti Kesimi B. Maaş Kesilmesi C. İhtar ve Tevbih D. Kıdem İndirme 88. 657 sayılı DMK’na göre görevinden çekilmiş sayılanlar ne kadarlık sürede devlet memurluğu görevine alınmazlar? A. 3 yıl B. 2 yıl C. 1 yıl D. 6 ay 89. 5442 sayılı İl İdaresi kanununa göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Vali, (Dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri daireler hariç) Bakanlıklar ve tüzelkişiliği haiz genel müdürlüklerin ile teşkilatında çalışan bütün memur ve müstahdemlerinin en büyük amiridir. B. Valiler, gereken hallerde il mensuplarına aylıkla ödül (ödül) verirler. C. Vali, yılda dört defadan az olmamak üzere lüzum gördüğü zamanlarda idarede birliğin sağlanması, işlerin gözden geçirilerek düzenleştirilmesi, teşkilatın ahenkli çalışması için gereken tedbirlerin alınmasını görüşmek ve kararlaştırmak amacıyla idare şube başkanlarını heyet halinde toplar. D. Vali, idare kuruluna başkanlık etmek üzere vali muavinini görevlendirebilir. 90. Aşağıdakilerden hangisi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun temel ilkelerinden değildir? A. Liyakat B. Sınıflandırma C. Kariyer D. Adalet 91. 5442 sayılı İl İdaresi kanununa göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. B. Kaymakamlığa zorunlu hallerde mülki idare amirliği hizmetleri sınıfından olmayanlar da vekalet edebilir. C. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. D. Kaymakam, memurlarına takdirname verebilir. 92. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunda hangisi yer almaz? A. Yargıtay ve Danıştay’ca Belirlenen Üyeler B. Ceza hukuku, idare hukuku ve anayasa hukuku alanlarında Profesör veya Doçent unvanına sahip kişiler C. Türkiye Barolar Birliğinin baro başkanı seçilme yeterliliğine sahip kişiler içinden göstereceği kişi D. Adalet Bakanının önerisi üzerine bu Bakanlıkta idarî görevlerde çalışan hâkimler arasından Adalet bakanınca seçilen üye 93. Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu aşağıdakilerden hangisi tarafından seçilir? A. Cumhurbaşkanı B. Başbakan C. Bakanlar Kurulu D. TBMM 94. 4483 Sayılı kanuna göre aşağıdakilerden hangisi başka kurumların ön incelemelerinde görevlendirilemez? A. Şube müdürleri B. Okul müdürleri C. Yargı mensupları D. Nüfus müdürleri 95. 4483’e göre Cumhurbaşkanlığı G. Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri, müsteşarlar ve Bakanlar Kurulu kararı ile atanan memur ve diğer kamu görevlileri ile Büyükşehir belediye başkanları hakkında yetkili makam hangisidir? A. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Başsavcı vekili B. Cumhuriyet başsavcılığı C. Yargıtay D. il ağır ceza mahkemesi 96. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri hakkında hazırlık soruşturması yapma yetkisi kimdedir? A.Yüksek Denetleme Kurumu B.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı C.Danıştay D.Adalet Bakanlığı 97. 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanuna göre aşağıdakilerden hangisinin dilekçede bulunması zorunlu değildir? A. Dilekçe sahibinin adı-soyadı B. İmzası C. İkametgâh adresi D. Dilekçe sahibinin varsa Unvanı 98. 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun uyarınca aşağıdakilerden hangisi dilekçede bulunması gereken zorunlu şartlardan değildir? A. Ad Soyadı B. TC Kimlik Numarası C. Dilekçenin Türkçe yazılması D. İmzası ile iş ve ikamet adresleri 99. 5018 Sayılı Kanun gereği İl Özel İdaresinde üst yönetici aşağıdakilerden hangisidir? A. Belediye Başkanı B. Belediye Başkan Yardımcısı C. Vali D. Hiçbiri 100. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre; Düzenleyici Ve Denetleyici Kurumların hepsi kaç sayılı cetvellerde yer alırlar? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 TEST BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ. 1. D. 2. C. 3. C. 4. A. 5. C. 6. C. 7. B. 8. D. 9. B. 10. B. 11. C. 12. C. 13. D. 14. C. 15. C. 16. B. 17. C. 18. C. 19. A. 20. D. 21. A. 22. A. 23. D. 24. D. 25. C. 26. B. 27. D. 28. D. 29. A. 30. A. 31. D. 32. B. 33. B. 34. C. 35. D. 36. B. 37. A. 38. B. 39. B. 40. B. 41. D. 42. D. 43. A. 44. A. 45. B. 46. B. 47. C. 48. C. 49. D. 50. A. 51. C. 52. D. 53. D. 54. B. 55. A. 56. C. 57. A. 58. C. 59. B. 60. B. 61. B. 62. D. 63. D. 64. D. 65. B. 66. A. 67. C. 68. B. 69. B. 70. B. 71. C. 72. B. 73. B. 74. C. 75. B. 76. C. 77. B. 78. C. 79. C. 80. B. 81. D 82. D. 83. B. 84. D. 85. A. 86. D. 87. C. 88. C. 89. B. 90. D. 91. B. 92. D. 93. C. 94. C. 95. A. 96. B. 97. D 98. B. 99. C. 100. C. Canan&Can 2 Ocak 2010 20:20 1. Mondros ateşkes antlaşmasından sonra ilk işgal edilen yer neresidir. C: MUSUL 2. Temsil heyetinin Ankara yı merkez seçmesinin nedeni nedir. C: COĞRAFİ KONUM 3. İtilaf devletleri İstanbul u resmen niçin işgal etmiştir. C: MEBUSAN MECLİSİNDE MİSAK-I MİLLİ NİN KABUL EDİLMESİ 4. Osmanlı devleti 1. dünya savaşında hangi antlaşmayı imzalamıştır. C: SEVR ANTLAŞMASI 5. Kurtuluş savaşı döneminde Sakarya meydan muharebesi öncesi M.Kemal tarafından ordunun ihtiyacının karşılamak amacıyla yayınlanan emirlere ne ad verilir. C: TEKAMİF-İ MİLLİYE (MİLLİ EMİRLER) 6. Doğu sınırı kesin olarak hangi antlaşmayla çizilmiştir. C: KARS ANTLAŞMASI 7. Güney cephesi Fransa ile imzalanan hangi antlaşmayla kapatıldı. C: ANKARA ANTLAŞMASI 8. Misakı Milliye yi tanıyan ilk itilaf devleti hangisidir. C: FRANSA 9. Misakı Milliye yi tanıyan ilk devlet-ülke hangisidir. C: RUSYA 10. TBMM yi tanıyan ilk Müslüman ülke hangisidir. C: AFGANİSTAN 11. Kurtuluş savaşının silahlı mücadele dönemi hangi antlaşmayla sona ermiştir. C: MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI 12. M. Kemal’e Gazilik ve Mareşallik rütbesi ne zaman verilmiştir. C: SAKARYA SAVAŞINDAN SONRA 13. Kurtuluş savaşı hangi antlaşmayla sonuçlanmıştır. C: LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASIYLA 14. Atatürk’ün dış siyasetinin temeli hangi söz ile belirlenmektedir. C: YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ 15. İlk kurulan siyasi parti hangisidir. C: HALK FIRKASI 16. Türk medeni kanunu hangi ülkeyi örnek olarak hazırlanmıştır. C: İSVİÇRE 17. Türk kadını eşit miras hakkını hangi kanun ile almıştır. C: MEDENİ KANUN 18. Kadınlar belediye seçimlerine katılma hakkını hangi tarihte almıştır. C: 1930 19. Kadınlar seçme seçilme hakkını hangi tarihte almıştır. C: 1934 20. Cumhuriyet döneminde eğitim öğretimde birlik hangi kanun ile sağlanmıştır. C: TEVHİD-İ TEDRİSAT 21. Medreseler hangi kanundan sonra kapatılmıştır. C: TEVHİD-İ TEDRİSAT 22. Yeni Türk harflerinin kabulü ile batı ile ilişkiler kolaylaştı. C: ÇAĞDAŞLAŞMA 23. Türkiye çağdaşlaşma yolundaki en yoğun dönemi hangi yılar arasındadır. C: 1923-1938 24. Eğitimde fırsat eşitliği Atatürk’ün hangi ilkesiyle ilişkilidir. C: HALKCILIK 25. Atatürk döneminde kurulan Türk Tarih Kurumu Atatürk’ün hangi ilkesiyle ilişkilidir. C: MİLLİYETÇİLİK 26. Türk ekonomisinin önündeki en önemli en gel nedir. C: KAPİTÜLASYONLARDIR 27. Cumhuriyet döneminde tarımı geliştirmek amacıyla ne yapılmıştır. C: AŞAR VERGİSİ KALDIRILMIŞTIR. 28. Türk denizlerinde ticari ve gemi işletme hakkı hangi kanun ile Türklerin eline geçmiştir. C: KABOTAJ KANUNU 29. Atatürk ilke ve inkılapların temelinde yatan düşünce nedir. C: TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ ÇAĞDAŞ UYGARLIK DÜZEYİNE ÇIKARTMAKTIR 30. Türk dil kurumunun kurulması Atatürk ilkelerinden hangisiyle ilişkilidir. C: MİLLİYETÇİLİK 31. Laiklik hangi tarihte anayasaya girmiştir. C: 1937 32. Şapka kanunu ne ile ilgilidir. C: ÇAĞDAŞLAŞMA 33. Ölçü ve takvimdeki değişiklik ne ile ilgilidir. C: ÇAĞDAŞLAŞMA 34. Soyadı kanunu Atatürk ilkelerinden hangisiyle ilişkilidir. C: HALKÇILIK 35. Cumhuriyetinin ilk yıllarında etibank-demir-çelik ve şeker fabrikasının devlet eliyle kurulması Atatürk’ün hangi ilkesiyle ilişkilidir. C: DEVLETÇİLİK 36. Türkiye Cumhuriyeti dünya barışına katkı sağlamak amacıyla hangi tarihte Milletler Cemiyetine girmiştir. C: 1932 37. Türkiye 1934’te Balkan Antlaşmasını hangi devletlerle imzalamıştır. C: YUNANİSTAN, YUGOSLAVYA, ROMANYA 38. Türkiye 1937 de (Sadabat Paktını) hangi devletlerle kurmuştur. C: İRAN-IRAK-AFGANİSTAN 39. Balkan antantının kurulmasına hangi ülkenin tehdidi neden olmuştur. C: İTALYA 40. Hatay ın Türkiye ye katılması kararını hangi meclis almıştır. C: HATAY HALK MECLİSİ 41. Türkiye nin boğazlar üzerindeki kesin hakimiyeti ne ile kesinleşmiştir. C: MÖNTRÖ SÖZLEŞMESİ 42. Atatürkçülüğün temel ilkesi nedir. C: CUMHURİYETÇİLİK 43. Atatürk ilkelerindeki Milliyetçiliğin temeli nedir. C: Mensup olduğu milletin öarlığını sürdürmek ve yüceltmek için diğer fertlerle birlikte çalışma, tasada, sevinçte bir ve beraber olma geçmiş ve gelecekte birlikte yaşama arzusu gösteren topluluktur. 44. Halkçılık (Eşitlik) kanun önünde eşitlik hiçbir sınıf ve zümreye ayrıcalık tanımaz. Cumhuriyetçilik ve Milliyetçiliğin doğan sonucudur. 45. Atatürk ün Devletçilik anlayışı; o dönemde özel sermayenin güçlü olmaması, nedeniyle halkın ihtiyaç duyduğu büyük kuruluşların devletin eliyle kurulmasıdır. 46. Atatürk ün inkılapçılık ilkesi; değişen şartlar karşısında toplumun kendini yenilemesidir. 47. Düşüncelerin hür bir şekilde ifade edilmesi kişinin kendi temsilcilerini seçme hakkını kullanması Cumhuriyet ve Demokrasi ile olur. 48. Bir ülkede demokrasinin gerçekleşmesinin temel şartı-Bağımsızlık ve Milli egemenliktir. 49. Manda ve Himaye fikri Milli Bağımsızlık ilkesi ile çelişir. 50. Saltanatın kaldırılması, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi cumhuriyetçilik ilkesinin gerçekleştirmek ve uygulama sonucu ortaya çıkan durumdur. 51. TBMM ilk kez itilaf devletlerince hukuki olarak hangi konferansta tanınmıştır. C: LONDRA KONFERANSI 52. Amerikan Mandasını savunan cemiyet hangisidir. C: WİLSON PRENSİPLERİ CEMİYETİ 53. Temsil kurulu Osmanlı hükümeti tarafından resmen nasıl tanımıştır. C: AMASYA GÖRÜŞMELERİ 54. Misak-ı Milli kararları ilk kez ERZURUM KONGRESİ nde şekillenmiştir. 55. İstanbul un resmen işgalinden sonra TBMM açılması kolaylaşmıştır. 56. 1. İnönü zaferinden sonra İLK ANAYASA 1921 ANAYASASI VE İSTİKLAL MARŞI KABUL EDİLMİŞTİR 57. Anadolu da ki yararlı cemiyetler hangi kongreden sonra birleşmiştir. C: SİVAS 58. Manda ve Himaye ilk kez Erzurum Kongresinde gündeme geldi ve Sivas Kongresinde kesin olarak reddedildi. 59. Toplanışı bakımından bölgesel, aldığı kararlar bakımından Milli ve bölgenin Ermenilerin eline geçmesini engelleyen kongre ERZURUM kongresidir. 60. İngilizler Mudanya Ateşkesinde Yunanlıların temsilcisi konumundaydı. 61. Mudanya ateşkesi ile İstanbul ve boğazlar TBMM ye bırakılacaktır. Maddesi İstanbul hükümetinin hukuken sona erdiğini gösterir Canan&Can 2 Ocak 2010 20:23 100 Soru 100 Cevap 1.Türkiye’nin ilk anayasal belgesi nedir? 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu 2. Türkiye'nin en uzun süre yürürlükte kalan anayasası hangisidir?1924 Anayasası 3. Çağdaş anlamda dünyanın ilk yazılı anayasası nedir?1787 ABD anayasası 4. Yaygın kanaate göre, Osmanlı'da ilk anayasal belge nedir? 1808 Sened-i Ittifak 5. Türkiye'nin en katı anayasası hangisidir? 1982 Anayasası 6. Yönetmeliklerin nizamnamelere, nizamnamelerin kanunlara, kanunların da anayasaya uygun olması gerektiğini bildiren sisteme ne ad verilir? Normlar Hiyerarşisi 7. 1982 Anayasasına göre, kanun yapma yetkisi kime aittir? Türkiye Büyük Millet Meclisi 8. TBMM seçimleri kaç yılda bir yenilenir? 4 yıl 9. Kanunlar cumhurbaşkanınca kaç gün içinde yayımlanır? 15 gün 10. Hangi kanunu cumhurbaşkanı veto edemez? Bütçe Kanunu 11. Kanunlar nerede yayınlanır? Resmi Gazete 12. 1982 Anayasasına göre, kanun teklif etmeye kim yetkilidir? Bakanlar kurulu ve milletvekilleri 13. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi durumunda ne yapılır? Milletlerarası antlaşma hükümlerinin uygulanacağı ön görülmüştür. 14. TBMM tarafından verilen yetkiye dayanılarak hükümetçe çıkarılan düzenleyici işlemlere ne denir? Olağan Kanun Hükmünde Kararnameler 15. 1982 Anayasasına göre nizamname (tüzük) çıkarma yetkisi kime aittir? Bakanlar Kurulu 16. Kanunların ve tüzüklerin uygulamasına ilişkin ayrıntıları gösteren düzenleyici işlemlere ne ad verilir? Yönetmelik 17. 1839 Tanzimat Fermanı hangi padişah döneminde çıkarılmıştır? Abdülmecid Sultan 18. Osmanlı'da halkın askerlik hizmeti yönünden eşitliği hangi belgeyle ortaya çıkarılmıştır? 1839 Tanzimat Fermanı 19. Tanzimat döneminde etkin olan mahkeme türü hangisidir? Nizamiye Mahkemeleri 20. Gayrimüslimlerden alınan cizye vergisinin uygulanmayacağı taahhüdü hangi fermanda ortaya çıkmıştır? 1856 Islahat Fermanı 21. Türk tarihinin tek yumuşak yazılı anayasası hangisidir? 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu 22. Devletin dini İslam'dır, hükmü ne zaman anayasadan çıkarılmıştır? 1928 23. Devletin vasıfları arasına laiklik ve ilkeler ne zaman eklenmiştir? 1937 24. Çok partili siyasi hayata ne zaman geçilmiştir? 1946 25. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra siyasi iktidarın başına gelen kurul hangisidir? Milli Birlik Komitesi 26. Kanun hükmünde kararnameler hangi dönemde kabul edilmiştir? 1971 - 1973 ara rejimi 27. Yasama yorumu hangi anayasada kabul edilmiştir? 1924 Anayasası 28. Kanunların anayasaya uygunluk denetimini gerçekleştirmek için kurulan mahkeme hangisidir? Anayasa Mahkemesi 29. Kanunların anayasaya uygunluğunu denetlemek anlamına gelen anayasa yargısı hangi anayasayla getirilmiştir? 1961 Anayasası 31. 1982 Anayasasına göre, hangi hallerde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması durdurulabilir? Savaş, seferberlik, sıkıyönetim ve olağanüstü haller 32. 1982 Anayasasına göre anayasanın değiştirilmesi teklifi verebilmek için gereken sayı nedir? Meclis üye tamsayısının 1/3'ü 33. 1982 Anayasasına göre, anayasa değişikliği getiren kanun cumhurbaşkanınca hangi halde tasdik edilebilir? TBMM üye tamsayısının 2/3'ünün kabul etmesi 34. TBMM üyelerinin meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden sorumlu tutulamamalarına ne denir? Yasama sorumsuzluğu 35. TBMM her yıl hangi ayda kendiliğinden toplanır ve TBMM'nin çalıştığı bir döneme ne ad verilir? Ekim ayı - Yasama yılı 36. TBMM'nin toplantı yetersayısı nedir? TBMM üye tamsayısının (550) 1/3'üdür. 37. TBMM'nin karar yetersayısı nedir? TBMM üye tamsayısının ¼'ünün 1 fazlasıdır. 38. Bakanlar Kurulu üyeleri kurula katılamadıkları zaman kime vekâlet verebilir? Diğer bir bakana 39. TBMM'nin çalışmasını düzenleyen ve maddi anlamda anayasa sayılan düzenleyici işleme ne ad verilir? TBMM içtüzüğü 40. TBMM dışında çalışmalarını kendi yaptığı düzenleyici işlemlerle belirleyen kurum hangisidir? Anayasa Mahkemesi 41. Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek yetkisi kime aittir? TBMM 42. 1982 Anayasasına göre, meclisin ara verme veya tatil sırasında olağanüstü toplantıya çağırılması yetkisi kime aittir? Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı 43. Cumhurbaşkanı makamında bulunmadığı zaman bu makama kim vekâlet eder? Meclis Başkanı 44. Meclisin bilgi alma ve denetim yolları nelerdir? 1. Soru 2. Meclis araştırması 3. Meclis soruşturması 4. Genel görüşme 5. Gensoru 45. 1982 Anayasasına göre, siyasi partilere kimler üye olamaz? 1. Yüksek öğrenim öncesi öğrenciler 2. Yüksek yargı memurları 3. Devlet memurları 4. Askeri öğrenciler 5. TSK mensubları 46. Seçimlerin ve halkoylarının genel idaresi ve denetimi hangi kurumun yetkisindedir? Yüksek Seçim Kurulu 47. Bir milletvekili cumhurbaşkanı olursa milletvekilliğinin durumu ne olur? Milletvekilliği kendiliğinden sona erer. 48. 1982 Anayasasına göre, cumhurbaşkanını kim seçer? TBMM 49. TBMM cumhurbaşkanını seçemezse ne olur? TBMM seçimleri yeniler 50. Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğinin kuruluşu, teşkilat ve çalışma esasları, çalışan atama işlemleri hangi düzenleyici işlemle yapılır. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi 51. Türkiye Büyük Millet Meclisinin başkanlık divanı kimlerden oluşur? - Meclis Başkanı - Başkanvekilleri - Katib üyeler - İdare amirleri 52. Cumhurbaşkanı seçilme yeterlilikleri nelerdir? - Türkiye vatandaşı olmak - 40 yaşını doldurmuş olmak - Yüksek öğrenim yapmış olmak - Önceden cumhurbaşkanlığı yapmamış olmak - Milletvekili olabilme şartlarını haiz olmak 53. Milletvekili seçilebilme şartları nelerdir? - Türkiye vatandaşı olmak - 25 yaşını doldurmuş olmak - İlköğretim mezunu olmak - Mahcur olmamak - Mükellef olduğu askerlik hizmetini yapmış olmak - Kamu hizmetinden yasaklı olmamak - Taksirli suçlar hariç bir yıldan çok hapis veya ağır hapis cezası almamış olmak - Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak - Kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesad karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olmamak 54. 1982 TC Anayasasına göre başbakanı atamak yetkisi kime aittir? Cumhurbaşkanı 55. Bir bakanın Yüce Divan sıfatı verilen Anayasa Mahkemesi'ne sevk edilmesi durumunda ne olur? Bakanlığı düşer. 56. TBMM seçimlerinin ertelenmesi hangi halde mümkündür? Savaş sebebiyle seçimler ertelenebilir. 57. Cumhurbaşkanının tek başına yapabileceği belirtilen işlemler dışındaki kararların başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanması ilkesine ne ad verilir? Karşı imza ilkesi 58. Cumhurbaşkanınca kabul edilen Bakanlar Kurulu TBMM'den güvenoyu alamazsa ne olur? Bakanlar Kurulu işgüder hükümet halini alır. İşgüder hükümetin gündelik devlet işlerini yürütebileceği kabul edilir. 59. 1982 TC Anayasasına göre, cumhurbaşkanı TBMM seçimlerinin yenilenmesine hangi hallerde karar verebilir? 1) Bakanlar Kurulu'nun kuruluşta güvenoyu alamaması 2) 99. madde uyarınca Bakanlar Kurulu'nun güvensizlik oyuyla düşürülmesi 3) 111. maddeye göre Bakanlar Kurulu'nun vazife sırasında güvenoyu alamaması 4) Başbakanın istifa etmesi 5) Yeni seçilen TBMM'de başkanlık divanının kuruluşunun tamamlanması üzerine 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması hallerinde Cumhurbaşkanı TBMM Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. 60. Gensoru teklifi verebilmek için en az kaç milletvekilinin imzası gerekir? 20 milletvekilinin imzası gerekir. 61. Yargıtay başkanını seçme yetkisi kimdedir? Yargıtay Genel Kurulu 62. Anayasa Mahkemesi kararlarının anayasada sayılan özellikleri nelerdir? - Kesin hüküm sayılır. - Temyize gidilemez. - İbtal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz. - İbtal kararıyla yeni bir uygulamaya yol açacak şekilde hüküm kurulamaz. - Kararlar Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. Anayasa Mahkemesi yürürlük tarihini 1 (bir) yılı geçmemek üzere ayrıca kararlaştırılabilir. - İbtal kararları geriye yürümez. Yani açık veya zımni şekilde mülga edilen kanunlar, ilga eden kanunun Anayasa Mahkemesi'nce ibtaliyle tekrar yürürlüğe giremez. - Anayasa Mahkemesi kararları kanun gücündedir. 63. Hangi düzenleyici işlemlere karşı Anayasa Mahkemesi'nde ibtal davası açılabilir? - Kanun - Kanun Hükmünde Kararname - TBMM içtüzüğü 64. Hangi işlemler yargı denetimi dışında tutulmuştur? – Yüksek Askeri Şura kararları – Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler. – Sıkıyönetim komutanının kararları – Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararları – Memura verilen uyarma ve kınama cezaları 65. Cumhurbaşkanının seçilebilmesi için kaç kişinin kabul oyu vermesi gerekir? Cumhurbaşkanının ilk turda seçilebilmesi için 367 milletvekilinin kabul oyu gerekir 66.Para basılmasına kim karar verir? TBMM 67. Başbakanın Yüce Divan'a sevki halinde hükümetin durumu ne olur? Hükümet kendiliğinden düşer. 68. Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce hangi bakanların çekilmesi gerekir? – Adalet Bakanı – İçişleri Bakanı – Ulaştırma Bakanı 69. Bakanlar Kurulu milli emniyetin sağlanmasından kime karşı sorumludur? TBMM'ye karşı 70. Genel Kurmay Başkanı nasıl atanır? Genel Kurmay Başkanı, Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine cumhurbaşkanınca atanır. 71. Cumhurbaşkanı katılamadığı zamanlar Milli Güvenlik Kurulu kimin başkanlığında toplanır? Başbakan 72. Olağanüstü hal ilan etme yetkisi kime verilmiştir? Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kuruluna 73. Cumhurbaşkanı hangi yargı mercilerine atamalarda bulunabilir? – Anayasa Mahkemesi – Danıştay – Yargıtay – Askeri Yargıtay – Askeri Yüksek İdare Mahkemesi – Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 74. 1982 TC Anayasasına göre, devletin iktisadi ve sosyal vazifelerinin sınırı nedir? Mali kaynakların yeterliliği 75. 1982 TC Anayasasına göre, seçim kanunlarında hangi ilkeler göz önüne alınmalıdır? – Temsilde adalet – İdarede istikrar 76. 1982 TC Anayasasına göre, siyasi partiye üye olabilmek için kaç yaşını doldurmuş olmak gereklidir? 18 yaş 77. Yüksek öğretim elemanlarının siyasi partide vazife olmaları ne şekilde olabilir? Bu elemanlar ancak siyasi fırkanın merkez organlarında çalışabilirler. 78. İdari mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii neresi kabul edilir? Danıştay 79. Adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki vazife ve hüküm uyuşmazlıklarını çözümleyen merci neresidir? Uyuşmazlık Mahkemesi 80. Hakimler ve Savcılar Kurulunun başkanı kimdir? Adalet Bakanı 81. Hangi kanunun anayasaya aykırılığının ileri sürülemeyeceği öngörülmüştür? İnkılab kanunları 82. 1982 TC Anayasasına göre inkılap kanunları nelerdir? 1. 430 sayılı Tevhidi Tedrisad Kanunu 2. 671 sayılı Şapka İktisası Kanunu 3. 677 sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile bir takım ünvanların men ve ilgasına dair kanun 4. 473 sayılı kanunun 110. maddesi ile evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair hüküm. 5. 1288 sayılı Beynelmilel Erkamının Kabulü Hakkında Kanun 6. 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun 7. 2590 sayılı efendi, bey, paşa gibi lakab ve ünvanların kaldırılmasına dair kanun 8. 2596 sayılı Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun 83. Süreli veya süresiz yayın çıkarmak için nereden izin alınmalıdır? Süreli veya süresiz yayın önceden izin almaksızın ve mali teminat yatırmaksızın çıkarılabilir. 84. 1982 TC Anayasasının başlangıç kısmının anayasal değeri nedir? 176. maddeye göre başlangıç kısmı anayasaya dahildir. 85. Madde kenar başlıklarının hükmü nedir? Anayasaya dahil değildir. 86. Cumhurbaşkanı seçilirken meclisin toplantı yetersayısı nedir? Üye tamsayısının en az üçte biri ile meclis toplanır. 87. Bakanlar Kurulu adına, sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere başbakan veya bakanlardan bilgi istemeye ne denir? Soru Önergesi 88.İlk devrede cumhurbaşkanı seçilebilmesi için kaç oy gerekir? 367 89. 1982 TC Anayasasına göre fakülte dekanları kim tarafından seçilir? YÖK 90. Temel hak ve özgürlüklerin vatandaş olmayanlar için sınırlanma şartları nasıl öngörülmüştür? Milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanması öngörülmüştür. 91. Anyasaya aykırılığın diğer mahkemelerde ileri sürülüp Anayasa Mahkemesine gelebilmesi için hangi şartlar öngörülmüştür? - Aykırılık iddiasının bir mahkemede ileri sürülmesi - Aykırılık iddiasının görülmekte olan bir davada ileri sürülmesi. - Aykırılık iddiasının davada uygulanacak düzenleme hakkında olması - Aykırılık iddiasının mahkemece ciddi görülmesi veya doğrudan doğruya mahkemenin aykırılık kanısına varması 92. Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırılık iddiasının diğer mahkemelerde ileri sürülmesi ile önüne gelen işi beş ay içinde çözmezse davaya bakan mahkeme kararını neye göre verir? 1982 TC Anayasasının 152/3. maddesine göre davaya bakan mahkeme düzenlemenin anayasaya aykırılığı kanısında olsa da mevcud düzenlemeyi uygular. 93. Anayasa mahkemesinde doğrudan doğruya ibtal davası açabilmek için esas olarak kaç gün tanınmıştır? 60 gün 94. Kanunların şekil bakımından anayasaya aykırılığı iddiasında bulunabilmek için kaç gün öngörülmüştür? 10 gün 95. Anayasa değişikliklerinde denetimin sınırı nedir? Teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülememe şartına uyulup uyulmadığı hususu ile sınırlı bir denetim söz konusudur. 96. Kanun hükmünde kararnamelerin şekil bakımından denetimi kaç gün içinde iptal davasına konu edilebilir? 60 gün 97. Anayasa mahkemesinde, anayasa değişikliklerinde ibtale ve siyasi parti davalarında kapatmaya karar verilebilmesi için kaç kişinin kabul oyu gerekir? 7 (3/5 çoğunluk) 98. Anayasa mahkemesinin çalışma esasları ve üyeleri arasındaki işbölümü nasıl düzenlenir? Anayasa mahkemesi içtüzüğü ile. 99. Vergi ve benzeri mali yükler hakkında Danıştay ile Sayıştay kararları arasında uyuşmazlık çıkarsa nasıl bir çözüme gidilir? Danıştay kararının üstün tutulacağı söylenmiştir. 100.Milli Güvenlik Konseyi döneminde çıkarılmış bir kanunun anayasaya aykırı olduğu kanısına varılırsa hangi yol izlenebilir? Bu kanunu uygulayacak mahkeme aracılığıyla Anayasa Mahkemesine başvurulabilir. |
||
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| deneme, gys, meb, sorulari |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|