![]() |
|
|||||||
| Yardımcı Hizmetler Yardımcı hizmetleri sınıfında yer alan memurların bilgi alışverişinde bulunabildikleri platformdur. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 (permalink) | ||
|
Kıdemli Üye
![]() |
ORTAK SORULAR
1’DEN 40’A KADAR OLAN SORULAR BÜTÜN ADAYLAR TARAFINDAN CEVAPLANDIRILACAK 1. T.C. Anayasası’na göre, “Türk Milleti, ............... Anayasa’nın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.” cümlesinde noktalı yere, aşağıdaki sözcüklerden hangisinin getiril-mesi uygun olur? A) Eşitliğini B) Görevlerini C) Dokunulmazlığını D) Egemenliğini 2. Devletin şekli, Cumhuriyetin nitelikleri, egemen-lik, kanun önünde eşitlik gibi konuları düzenle-yen maddelerin tümü T.C. Anayasası’nın hangi başlığı altında yer almıştır? A) Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler B) Temel Haklar ve Ödevler C) Genel Esaslar D) Devletin Temel Organları 3. Aşağıdakilerden hangisi, T.C. Anayasası’nda yer alan temel hak ve ödevlerin nitelikleri arasında değildir? A) Dokunulmazlık B) Vazgeçilmezlik C) Sınırsızlık D) Devredilmezlik 4. T.C. Anayasası’na göre aşağıdakilerden hangisi, geçici bir süre de olsa yetkisini bir başka kişi veya kuruluşa devredemez? A) Cumhurbaşkanı B) TBMM C) Başbakan D) Dışişleri Bakanı 5. T.C. Anayasası’na göre aşağıdakilerden han-gisi, hakkında suç duyurusunda bulunulan bir kişinin hâkim kararıyla tutuklanmasının gerek-çesi olamaz? A) Suçluluğu hakkında kuvvetli belirti bulunması B) Suçlunun kaçabilecek olması C) Suçlunun delilleri yok etme veya değiştirme ihtimali D) Yürürlükten kalkan bir kanunun suç saydığı bir fiili işleme 6. Aşağıdaki T.C. Anayasası hükümlerinden hangisi, “Siyasi Hak ve Ödevler” kapsamın-dadır? A) 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. B) Kimse yaşına, cinsiyetine ve gücüne uyma-yan işlerde çalıştırılamaz. C) Sendikalara üye olmak ve üyelikten ayrıl-mak serbesttir. D) Her ne sebeple olursa olsun, kimse düşünce ve kanaatini açıklamaya zorlanamaz. 7. T.C. Anayasası’na göre seçme, seçilme, siyasî faaliyette bulunma ve halk oylamasına katılma haklarına sahip olmanın ön koşulu aşağıda-kilerden hangisidir? A) On sekiz yaşını doldurmuş olmak B) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak C) Türkiye’de ikamet ediyor olmak D) Yüksek öğrenim görmüş olmak 8. T.C. Anayasası Türk Milleti adına kanun yapma yetkisini aşağıdakilerden hangisine vermiştir? A) TBMM’ye B) Cumhurbaşkanına C) Bakanlar Kurulu’na D) Yüksek mahkemelere 9. T.C. Anayasası’na göre bir kişi aşağıdaki görevlerden hangisine iki defa seçilemez? A) Belediye başkanlığına B) Milletvekilliğine C) Cumhurbaşkanlığına D) Başbakanlığa 10. • Hâkimler yasalara ve vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler. • Hiçbir organ, makam, merci mahkemelere emir ve talimat veremez. Verilenler, aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir? A) Yargı bağımsızlığı B) Düşünce özgürlüğü C) Özel hayatın gizliliği D) Yasama dokunulmazlığı 11. İtilâf Devletleri, aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin sonunda Türk topraklarını işgale başlamışlardır? A) Berlin B) Uşi C) Brest-Litowsk D) Mondros Ateşkes 12. Aşağıdakilerden hangisi, Sivas Kongresi’nde tartışmaların odak noktası olmuştur? A) Cemiyetlerin birleştirilmesi B) Manda ve himayenin reddedilmesi C) Batı Anadolu Kuva-i Milliye Komutanlığı’nın oluşturulması D) Temsil Heyeti’nin kurulması 13. Aşağıdakilerden hangisiyle ülkemizdeki tüm okullar Millî Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır? A) Saltanatın kaldırılmasıyla B) Medenî Kanun’un kabulüyle C) Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun ilânıyla D) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulüyle 14. Aşağıdakilerden hangisi ile Türk kara sularında yalnız Türk gemilerinin yolcu ve mal taşıyabile-ceği kabul edilmiştir? A) Teşvik-i Sanayi Kanunu B) Kabotaj Kanunu C) Tekâlif-i Milliye Emirleri D) Misâk-ı Millî Kararları 15. Aşar vergisi hangi alanda iyileştirme yapmak amacıyla kaldırılmıştır? A) Ticaret B) Denizcilik C) Hukuk D) Tarım 16. Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk’ün Cumhuri-yetçilik anlayışı ile bağdaşmaz? A) Bireycilik B) Ulusal egemenlik C) Özgürlük D) Demokrasi 17. Bütün milletlere saygıyı esas almak ve ırkçılığa karşı olmak, aşağıdaki Atatürk ilkelerinin hangi-sinin temel dayanaklarındandır? A) Lâiklik B) İnkılâpçılık C) Milliyetçilik D) Devletçilik 18. Bir devletin millî menfaatlerini sağlamak ve millî hedeflerini elde etmek için kullanabileceği maddî ve manevî unsurların tümüne ne denir? A) Millî güç B) Millî güvenlik C) Millî menfaat D) Seferberlik 19. Aşağıdakilerden hangisi, kriz yönetimini gerek-tiren hâllerden biridir? A) Genel seçim B) Nüfus sayımı C) Millî bayramlar D) Tabiî âfetler 20. Aşağıdakilerden hangisi, kriz yönetimi savunma stratejilerinden değildir? A) Tırmanmayı sınırlama B) Gizlenme C) Hat çekme D) İmkânları deneme 21. Aşağıdakilerden hangisi, bakanlık merkez teşkilâtını oluşturan birimlerden değildir? A) Avukatlık hizmetleri birimi B) Ana hizmet birimi C) Danışma ve denetim birimi D) Yardımcı birim 22. Bakanlık merkez teşkilâtı ile bağlı kuruluşlarda, en az kaç daire başkanlığı bulunmadıkça genel müdürlük kurulamaz? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 23. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye Cumhuri-yeti’nin idarî yapısında bulunan meslek kuruluşlarından biridir? A) Kamu İktisadî Teşekkülleri B) Baro C) Üniversiteler D) İl Özel İdaresi 24. Yasada sayılan koşullardan birinin gerçekleş-mesi durumunda belediye başkanının, aşağı-daki yollardan hangisi ile başkanlığı düşer? A) İçişleri Bakanının kararı B) Bakanlar Kurulu kararı C) İçişleri Bakanlığının talebi üzerine Danıştay kararı D) Başbakanın teklifi üzerine Cumhurbaşka-nının onayı 25. I- Kariyer II- Liyakat III- Değerlendirme IV- Sınıflandırma 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun temel ilkeleri, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak bir arada verilmiştir? A) I-III B) II-III-IV C) II-IV D) I-II-IV 26. Devlet memurları, mal bildirim beyannamesinde aşağıdakilerden hangisiyle ilgili olarak bilgi vermek zorunda değildir? A) Kendisi B) Anne ve babası C) Eşi D) Velayeti altındaki çocukları 27. Aşağıdakilerden hangisi, Devlet memurları için tesis edilen sınıflardan değildir? A) Millî istihbarat hizmetleri B) Avukatlık hizmetleri C) Hâkimlik ve savcılık hizmetleri D) Din hizmetleri 28. Aday olarak atanmış olan Devlet memurunun adaylık süresi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz. B) Altı aydan az, on iki aydan çok olamaz. C) Altı aydan az, iki yıldan çok olamaz. D) Bir yıldan az, üç yıldan çok olamaz. 29. Devlet memurlarının atamaları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi veya hangileri doğ-rudur? I- Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. II- Başka bir yerdeki göreve atananların bir ay içinde görev yerine hareket etmeleri ve yol süresini izleyen iş günü işe başlamaları gerekir. III- Memurların yer değiştirme suretiyle atanma-larına ilişkin kurallar yönetmelikle düzenlen-miştir. A) Yalnız I B) I-III C) II-III D) I-II-III 30. 657 sayılı Kanun’a göre memuriyetten kendi isteğiyle en fazla kaç defa çekilenler tekrar memurluğa dönebilirler? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 31. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre eşi doğum yapan memura isteği üzerine kaç gün izin verilir? A) 3 B) 4 C) 5 D) 7 32. Bir memurun olumlu sicil almış sayılması için, sicil notu ortalamasının 100 üzerinden en az kaç olması gerekir? A) 50 B) 55 C) 60 D) 65 33. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre Devlet memuruna savunmasını yapabilmesi için en az kaç gün süre verilir? A) 3 B) 5 C) 7 D) 10 34. Aile yardımı ödeneği en fazla kaç çocuk için verilir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 35. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de” nin yazımı yanlıştır? A) Evde olduğunu söylemişler. B) Dün akşam yolda gördüm. C) Çocuk da vazgeçmeyi bilmiyor. D) Okulda çok uzakmış. 36. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti (?) konulmaz? A) Niçin gelmediğini sormuştu B) Kiminle gitmek istiyorsunuz C) Akşamları eve kaçta gelirsiniz D) Babanız ne zaman gelecek 37. Resmî yazılarda ilgi tutulmasının amacı nedir? A) Yazının konusunun ne olduğunu ve kiminle ilgili olduğunu belirtmek B) Yazının kim tarafından hazırlandığını göstermek C) Yazının hangi birimlere gönderildiğini belirtmek D) Yazının konusunun yasal dayanaklarını ve yapılan işlem evrelerini göstermek 38. Bir örgütle kamu kuruluşu arasında karşılıklı anlayışın kurulması amacını taşıyan, önceden düşünülüp tasarlanmış plânlı ve sürekli çabalara ne denir? A) Reklâmcılık B) Halk eğitimi C) Pazarlama D) Halkla ilişkiler 39. Aşağıdakilerden hangisi, yerel yönetimlerde halkla ilişkilerin amaçlarından biridir? A) Vatandaşlık gururunu aşılamak ve geliştirmek B) Yönetimle olan ilişkilerde halkın işini kolaylaştırmak C) Mal ve hizmetlerin niteliklerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak D) Özel çıkarlarla kamusal çıkarlar arasında uyum sağlamak 40. Aşağıdakilerden hangisi halkla ilişkilerde, kullanılan yazılı ve basılı araçlardan biridir? A) Destek ve sponsorluk B) Afişler C) Sergiler D) Radyo ve televizyo 41.Resmi yazılar kimler arasında yapılmaz? A) Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi arala-rında B) Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişiler arasında C) Kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiler arasında D) Gerçek ve tüzel kişilerin kendi arasında 42. Resmî yazışmalarda kullanılan kağıt boyutları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? A) Sadece A4 B) A4 veya A3 C) A5 veya A3 D) A4 veya A5 43. Resmî yazışmalarda yer alan “paraf” bölümü için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Yazının gönderilen nüshasında yer alır. B) Yazının adres bölümünün hemen üstünde yazı alanının solunda yer alır. C) Yazıyı en fazla beş görevli paraflar. D) Elektronik ortamda hazırlanan yazışmalarda paraflar elektronik onayla alınır. 44. Resmî yazışmalarda gizlilik, önem derecelerine göre sıralanırsa, doğru sıralama aşağıdakiler-den hangisidir? A) Gizli, çok gizli, özel, hizmete özel B) Çok gizli, gizli, özel, hizmete özel C) Özel, hizmete özel, çok gizli, gizli D) Çok gizli, hizmete özel, özel, gizli 45. Resmî yazışmalarda kullanılan “dosya plânı” tanımı aşağıdakilerden hangisinde doğru veril-miştir? A) Resmî yazıların hangi dosyaya konulacağını belirlemek B) Resmî yazıların hangi dosyada sıralanacağını belirlemek C) Resmî yazıları tarih ve konularına göre sıra-lama D) Resmî yazıların hangi dosyaya konulacağını gösteren kodlara ait listeler 46. Resmî yazışma kurallarını belirleyen yönetme-liğe göre aşağıdakilerden hangisi resmî yazıla-rın bölümlerinden değildir? A) Başlık B) Kayıt kaşesi C) Gönderilen makam D) Tarih 47. Resmî yazışmalarda yazının taşıdığı ana fikrin çok kısa olarak belirtildiği bölüm hangisidir? A) Sayı ve kayıt numarası B) İlgi C) Metin D) Konu 48. Resmî yazıların “başlık” bölümü için aşağıdaki-lerden hangisi söylenemez? A) Başlık, yazıyı gönderen kurum ve kuruluşun adının belirtildiği bölümdür. B) Başlık, yazının gönderileceği makamın adının yer aldığı bölümdür. C) Başlık, kâğıdın yazı alanının üst kısmına orta-lanarak yazılır. D) Başlıkta yer alan bilgiler üç satırı geçemez. 49. 657 sayılı Kanun’da, hizmeti bir yıldan on yıla kadar olanların yıllık izinleri yirmi gün olarak belirlenmiştir. Zorunlu hâllerde bu süreye gidiş ve dönüş için en çok kaçar gün eklenebilir? A) Birer B) İkişer C) Üçer D) Dörder 50. Kendisi evlenen memura isteği üzerine kaç gün izin verilir? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 51. Memura tek hekim tarafından bir defada veya göreve başlamadan kısım kısım olmak üzere kaç gün hastalık raporu verilir? A) 10 B) 15 C) 20 D) 25 52. Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi hâllerinde verilebilecek aylıksız izin süresi ne kadardır? A) 3 aya kadar B) 4 aya kadar C) 6 aya kadar D) 8 aya kadar 53. Memurların hastalık izinlerini geçirecekleri yerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Hastalık raporunda veya izin belgesinde aksine bir kayıt bulunmadığı takdirde hastalık izni memuriyet yerinde geçirilir. B) Memurlar hastalık izinlerini raporu aldıkları yerde geçirirler. C) Memurlar, hastalık izinlerini ikamet yerle-rinde geçirirler. D) Memurlar, hastalık izinlerini istedikleri yerde geçirirler. 54. Yıllık izinlerin kullanılmasına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi en doğru ifadedir? A) Yıllık izinler, memurun uygun bulacağı zamanlarda kullanılır. B) Yıllık izinler, genellikle yaz aylarında kulla-nılır. C) Yıllık izinler, amirin onayı olmadıkça kulla-nılmaz. D) Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zaman-larda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. 55. Aşağıdaki hâllerin hangisinde hastalık izni verilmez? A) Mevzuatına uygun olarak alınmış hastalık raporlarına B) Fenne uygun sağlık raporlarına C) Resmî sağlık kurullarınca fenne aykırı olduğu belirtilerek onaylanan hastalık raporlarına D) Yurt dışından alınan ve o ülke mevzuatına uygunluğu misyon şeflerince onaylanmış sağlık raporlarına 56. Memurlara fazla çalışma karşılığı verilecek izin için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Günlük çalışma saatleri dışında çalıştırılan memurlara ertesi gün izin verilir. B) Fazla çalışmanın her 8 saati bir gün hesap edilerek izin verilir. C) Bu iznin en çok 10 günlük kısmı yıllık izinle birleştirilebilir. D) Fazla çalışmaya bağlı olarak yıllık izinle birleştirilen izin o yıl içinde kullanılır. 57. Disiplin cezası alan ve bu cezaya itiraz eden bir memurla ilgili olarak itiraz mercileri kaç gün içinde karar vermek zorundadırlar? A) 30 B) 20 C) 15 D) 10 58. Memurlara verilen disiplin cezalarına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Uyarma: Memura görevinde ve davranışla-rında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. B) Kınama: Memura görevinde ve davranışla-rında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilme-sidir. C) Aylıktan kesme: Fiilin ağırlık derecesine göre, memurun bulunduğu kademede iler-lemesinin 1-3 yıl durdurulmasıdır. D) Devlet memurluğundan çıkarma: Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkartılmadır. 59. Aşağıdaki fiillerden hangisi kınama cezası ver-meyi gerektirir? A) Özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gel-mek, erken ayrılmak, görev mahallini terk etmek B) Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak C) Usulsüz müracaat veya şikâyette bulunmak D) Görev sırasında amire hâl ve hareketi ile saygısız davranmak 60. Aşağıdakilerden hangisi 657 sayılı Kanun’a göre Devlet memurlarına verilen disiplin cezaların-dan değildir? A) Kınama B) Aylıktan kesme C) Kademe ilerlemesinin durdurulması D) Derece ilerlemesinin durdurulması 61. Memurluktan çıkarma cezası aşağıdakilerden hangisi tarafından verilir? A) Disiplin amirleri B) Sicil amirleri C) Yüksek disiplin kurulu D) Atamaya yetkili amirler 62. Devlet memurlarına, kurumca belirlenen tasar-ruf tedbirlerine riayet etmemeleri hâlinde aşağı-daki disiplin cezalarından hangisi verilir? A) Kınama B) Uyarma C) Aylıktan kesme D) Kademe ilerlemesinin durdurulması 63. Devlet memurluğundan çıkarmayı gerektiren fiil aşağıdakilerden hangisidir? A) Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak B) Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek C) İkamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmek D) Siyasî partiye girmek 64. Yasaklanmış her türlü yayını görev mahallinde bulundurmak fiilinin karşılığı olarak memura hangi disiplin cezası verilir? A) Uyarma B) Kınama C) Aylıktan kesme D) Kademe ilerlemesinin durdurulması 65. Bir göreve açıktan aday veya asil memur olarak atananlar, aylığa ne zaman hak kazanırlar? A) Bir ay çalıştıktan sonra B) Takip eden ay başında C) Göreve başladıkları günden itibaren D) Takip eden ayın ilk gününde 66. 657 sayılı Kanun kapsamında genel idare hiz-metleri sınıfına dahil kadrolarda görev yapan-ların yararlandığı tazminat türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Özel hizmet tazminatı B) Din hizmetleri tazminatı C) Eğitim-öğretim tazminatı D) Denetim tazminatı 67. 657 sayılı Kanun’a göre “Bu kanuna tabi kurum-larda görevlendirilen memurlara hizmetlerinin karşılığında, kadroya dayanılarak ay itibariyle ödenen para aşağıdakilerden hangisini tanımlar? A) Sözleşmeli ücreti B) Aylık C) Gündelik D) Fazla çalışma ücreti 68. Bir sağlık memuru hangi hizmet sınıfı kadrola-rında yer alır? A) Genel İdare Hizmetleri B) Yardımcı Hizmetler C) Sağlık Hizmetleri D) Teknik Hizmetler 69. Aşağıdakilerden hangisi teknik hizmetler sınıfı kadrolarında yer almaz? A) Mühendis B) Öğretmen C) Mimar D) Matematikçi 70. Teknisyen olarak görev yapanlar hangi hizmet sınıfında yer alır? A) Teknik hizmetler B) Genel idare hizmetleri C) Yardımcı hizmetler D) Eğitim ve öğretim hizmetleri 71. Yardımcı hizmetler sınıfına ait bir kadroda görev yapan bir memurun görevleri arasında aşağıda-kilerden hangisi sayılamaz? A) Her türlü yazı ve dosya dağıtmak toplamak B) Müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek C) Eğitim ve öğretim vazifesi yapmak D) Tedavi kurumlarında hastaların ve hastane-lerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmet-leri yapmak 72. Maiyet memurları hangi hizmet sınıfında yer alırlar? A) Mülkî idare amirliği hizmetleri B) Genel idare hizmetleri C) Eğitim ve öğretim hizmetleri D) Teknik hizmetler 73. 657 sayılı Kanun’da kaç hizmet sınıfı tesis edilmiştir? A) 10 B) 9 C) 8 D) 7 74. Kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve diğer hizmet sınıflarına girmeyen memurlar hangi hizmet sınıfında yer alır? A) Yardımcı hizmetler B) Genel idare hizmetleri C) Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmet-leri D) Teknik hizmetleR 75. İlköğretim müfettişleri ve yardımcıları hangi hizmet sınıfında yer alır? A) Teknik hizmetler B) Emniyet hizmetleri C) Yardımcı hizmetler D) Eğitim ve öğretim hizmetleri 76. İki yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerin memu-riyete giriş derece ve kademesi aşağıdakilerden hangisidir? A) 11. derecenin 1. kademesi B) 10. derecenin 2. kademesi C) 10. derecenin 3. kademesi D) 9. derecenin 1. kademesi 77. Lise mezunu bir memurun yükselebileceği en son derece ve kademe hangisidir? A) 1. derecenin son kademesi B) 2. derecenin son kademesi C) 3. derecenin son kademesi D) 4. derecenin son kademesi 78. Lise dengi meslekî veya teknik öğrenimi bitiren bir memurun memuriyete giriş derece ve kademesi aşağıdakilerden hangisidir? A) 13. derecenin 1. kademesi B) 13. derecenin 2. kademesi C) 13. derecenin 3. kademesi D) 12. derecenin 2. kademesi 79. 657 sayılı Kanun’a göre adaylık devresi içinde veya sonunda bu Kanunun 56’ncı ve bu madde hükümlerine göre ilişikleri kesilenler kaç yıl süreyle Devlet memurluğuna alınmazlar? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 80. Aday memurların yetiştirilmesiyle ilgili eğitimde eğitim aşamaları veriliş sırasına göre aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? A) Temel eğitim, hazırlayıcı eğitim, staj (uygu-lamalı eğitim) B) Hazırlayıcı eğitim, staj (uygulamalı eğitim), temel eğitim C) Staj (uygulamalı eğitim), hazırlayıcı eğitim, temel eğitim D) Temel eğitim, staj (uygulamalı eğitim), hazır-layıcı eğitim 81. Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silâh altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek iste-yenler terhis tarihinden itibaren kaç gün içinde kurumlarına başvurmak zorundadırlar? A) 30 B) 25 C) 20 D) 15 82. Genel olarak Devlet memuru olabilme yaşı kaçtır? A) 20 B) 19 C) 18 D) 17 83. Aşağıdakilerden hangisi Devlet memurluğuna alınacaklarda aranılan genel şartlardan değildir? A) Kurumların özel kanun veya diğer mevzua-tında aranan şartları taşımak B) Yaş şartlarını taşımak C) Türk vatandaşı olmak D) Kamu haklarından mahrum bulunmamak 84. 657 sayılı Kanun’a göre aşağıdakilerden hangisi aslî memurluğa atanmanın unsurlarından değildir? A) Adaylık devresi içinde başarılı olmak B) Olumlu sicil almış olmak C) Sicil amirlerince teklif edilmiş olmak D) Sicil amirinin atamaya ilişkin onayı 85. Öğretmenlerin, okul ve enstitü müdürlüğü başyardımcılığı ve yardımcılığı görevleri hangi nitelikte bir görevdir? A) Aslî B) İkinci C) Vekalet D) Geçici 86. Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanabilmeleri aşağıdaki-lerden hangisinin olması hâlinde mümkündür? A) Memurların istemesi B) Sicil amirlerinin istemesi C) Mülkî amirlerin istemesi D) Atamaya yetkili amirlerce uygun bulunması 87. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz kaç gün olması hâlinde yazılı müracaat şartı aranmaksızın memur çekilme isteğinde bulunmuş sayılır? A) 15 B) 10 C) 7 D) 5 88. Aşağıdakilerden hangisi memurluğu sona erdiren hâllerden değildir? A) Hastalık B) Emekliye ayrılma C) Memurluktan çekilme D) Ölüm 89. “Devlet memurlarının greve karar vermeleri, grev tertip etmeleri, ilân etmeleri, bu yolda pro-paganda yapmaları yasaktır.” ifadesi aşağıdaki-lerden hangisinin tanımıdır? A) Gösteri yasağı B) Grev yasağı C) Gizli bilgileri açıklama yasağı D) Hediye alma, menfaat sağlama yasağı 90. “Devlet memurlarının kamu hizmetleri ile ilgili gizli bilgileri görevlerinden ayrılmış bile olsalar, yetkili bakanın yazılı izni olmadıkça açıklamaları yasaktır.” ifadesi aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır? A) Gizli bilgileri açıklama yasağı B) Grev yasağı C) Toplu eylem ve hareketlerde bulunma D) Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma 91. Devlet memurlarının yetersizlikleri hâlinde sicil raporlarında yazılı bulunan kusur ve eksiklerine karşı sicil amirlerince kendilerine yapılan uyarı-lara itiraz etme süreleri en çok kaç aydır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 92. Devlet memurlarının sicil dosyalarında aşağıda-kilerden hangisi bulunmaz? A) Sicil raporları B) Müfettişlerce yapılan denetleme raporları C) Yıllık izin belgeleri D) Mal beyannamesi 93. Devlet memurlarına tanınan genel haklar ara-sında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Uygulamayı isteme B) Toplu şikâyet ve müracaat C) Güvenlik D) İzin 94. Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak kaç saattir? A) 60 B) 50 C) 40 D) 30 95. Devlet törenlerinde uyulması gerekli olan görgü kuralı aşağıdakilerden hangisidir? A) Ahlâk kuralı B) Dinî kurallar C) Gelenek kuralları D) Protokol kuralları 96. Devlet memurlarının kademe ilerlemesi için aranılan şartlar arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz? A) Bulunduğu kademede en az iki yıl çalışmış olması B) O yıl içinde olumlu sicil almış olması C) Bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması D) Bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması 97. Aşağıdakilerden hangisi görevden uzaklaştır-maya yetkili değildir? A) Atamaya yetkili amirler B) Sicil amirleri C) İllerde valiler D) İlçelerde kaymakamlar 98. Görevden uzaklaştırılan Devlet memurları hak-kında görevden uzaklaştırmayı izleyen kaç iş günü içinde soruşturmaya başlanması şarttır? A) 20 B) 15 C) 10 D) 5 99. 657 sayılı Kanun’da belirlenen istihdam şekilleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Memur B) Sözleşmeli personel C) Geçici personel D) Mevsimlik personel 100. Devlet memurları görev ve sorumluluklarını yerine getirirken aşağıdakilerden hangisinden sorumlu değildirler? A) Kanun, tüzük ve yönetmeliklerdeki esaslara uymak B) Amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmek C) Görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumlu olmak D) Amirlerce yapılacak işleri yapmak |
||
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| 2005, cozun, hizmetler, meb, sorulari, temmuz, yardimci |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|